Свет

Сорош отпушта скоро половину запослених

Милијардер је донирао више од 32 милијарде долара Фондацији, која је до краја 2021. имала више од 500 запослених и која даје новац у "филантропске сврхе" широког дијапазона, од реформи кривичног правосуђа до иницијатива за климатске промене
Сорош отпушта скоро половину запослених© Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Фондација за отворено друштво, непрофитна организација коју је основао милијардер Џорџ Сорош, најавила је да ће отпустити најмање 40 одсто особља у наредним месецима а у оквиру реорганизације посла.

Саопштено је да је Одбор одобрио значајне промене у оперативном раду, што укључује "знатно смањење броја запослених, за најмање 40 одсто на глобалном нивоу", пренео је "Блумберг".

Сорош је донирао више од 32 милијарде долара Фондацији, која је до краја 2021. имала више од 500 запослених и која даје новац у "филантропске сврхе" широког дијапазона, од реформи кривичног правосуђа до иницијатива за климатске промене.

"Управни одбор има за циљ да трансформише операције широм глобалне мреже, не би ли се створила окретнија организација. Док Отворено друштво ради на интерним променама, Одбор остаје чврсто посвећен основним приоритетима Фондације – демократији, људским правима, климатској правди и решавању неједнакости", наводи се у саопштењу.

Сорош (92) је недавно предао контролу над својом империјом, вредном 25 милијарди долара, свом 37-годишњем сину Александру. Сорош Јуниор је прошлог месеца изјавио за "Волстрит џорнал" да су његови ставови слични ставовима његовог оца.

Сорош је иначе заговарао различите либералне и прогресивне циљеве у САД и иностранству, што је често изазивало критике конзервативаца. 

Земље попут Русије и Мађарске оптужиле су Сороша да се меша у њихове унутрашње послове. Русија је 2015. забранила неколико невладиних организација повезаних са Сорошем означивши их као "непожељне".

image