Свет

Русија забрањује НВО коју финансира Сорош: Мешају се у унутрашње послове државе

"Трансперенси интернешенал" се меша у унутрашње послове Руске Федерације, што представља претњу по уставни поредак и безбедност, наводи се у саопштењу канцеларије главног тужиоца
Русија забрањује НВО коју финансира Сорош: Мешају се у унутрашње послове државеwww.globallookpress.com © M. Popow/imago stock&people

Канцеларија главног тужиоца прогласила је организацију "Трансперенси интернешенал" непожељном у Русији, наводећи да организација са седиштем у Берлину превазилази своја овлашћења и меша се у унутрашње послове државе.

"Утврђено је да активности ове организације очигледно превазилазе првобитно наведене циљеве. Формално делујући као организација која се бори против корупције, она се меша у унутрашње послове Руске Федерације и представља претњу по уставни поредак и безбедност", наводи се у саопштењу канцеларије. 

Руски огранак "Трансперенси интернешенала" проглашен је за страног агента 2015. године. Након најновије одлуке, руски држављани би могли да се суоче са затворском казном ако раде за ту организацију, шире њене материјале и финансијски је подржавају.  

Основан 1993. од стране групе која је укључивала бивше званичнике Светске банке и оперативце америчке обавештајне службе, "Трансперенси" је најпознатији по свом годишњем "Индексу перцепције корупције" који рангира државе на основу "перципиране склоности ка корупцији". 

Организација наводи да је спонзорише мноштво западних владиних агенција и моћних фондација, укључујући "Фондације за отворено друштво", мрежу контроверзног бизнисмена и спонзора неолибералних циљева, Џорџа Сороша.

"Транспаренси интернешенел" Бразил је тренутно под истрагом због наводне умешаности у скандал "Аутоперионица", који је искоришћен како би се тадашњи председник Луис Ињацио Лула да Силва, по измишљеним оптужбама, осудио за корупцију. 

Да Силвина осуда је касније одбачена и он је победио на изборима и поново постао председник Бразила 2022. године. 

image