Свет

Да им се не прелије из Француске: Британска полиција добила већа овлашћења услед немира на улицама

Критичари ове одлуке тврде да пооштрени закони представљају претњу за право на окупљање, али британски званичници кажу да би те мере требало да спрече "себичну мањину" да ремети живот већине
Да им се не прелије из Француске: Британска полиција добила већа овлашћења услед немира на улицамаGetty © Hollie Adams / Stringer

Британска полиција добила је нова, проширена овлашћења која ступају на снагу данас, а према којима ће активисти који протестима заустављају саобраћај и велике грађевинске радове бити кажњени и моментално премештени, јавља АП.

Власти кажу да би се, према новом Акту о јавном реду, демонстранти који буду проглашени кривим за копање подземних тунела ради ометања изградње нових инфраструктурних објеката, могли суочити са три године затвора.

Свако ко буде проглашен кривим за ометање великог транспортног пројекта могао би бити осуђен на затвор до шест месеци.

Законодавци су у више наврата критиковали еколошке протестне организације, укључујући "Џаст стоп оил" и "Екстиншн ребелион", организације које су настојале да подигну свест о хитности климатских промена организовањем вишеструких скупова високог профила на најпрометнијим аутопутевима и путевима.

Њихови протести последњих година често су изазивали озбиљне сметње за возаче.

Критичари ове одлуке тврде да пооштрени закони представљају претњу за право на окупљање, али британски званичници кажу да би те мере требало да спрече "себичну мањину" да ремети живот већине.

"Јавности је доста што им животе ремете себични демонстранти. Хаос који смо видели на нашим улицама био је скандал", рекла је министарка унутрашњих послова Суела Брејвермен.

АП подсећа да су стотине демонстраната ухапшене прошле године у Великој Британији због блокирања главних путева и мостова. Многи активисти су протестовали тако што су седели насред путева или су себе залепили за коловоз како би полицији отежали да их уклони. Такав начин демонстрирања је изазован и скуп за снаге реда, примећује агенција.

image