Свет

Велика Британија: Ако хоћете слободу штампе, морате да платите

Водећа странка на острву сматра да репортери треба да плате ако хоће да извештавају о њима
Велика Британија: Ако хоћете слободу штампе, морате да платите© Jeff J Mitchell/Getty Images

Новинари, пси чувари демократског друштва, у Британији морају да плате како би надгледали демократију. А цене, које су британски конзервативци прописали за све оне који би да извештавају са њихове годишње конференције која се одржава у октобру - једноставно су папрене.

Ако се новинар акредитује да присуствује њиховом скупу у Манчестеру платиће 137 фунти, односно око 18.600 динара. Кампањци који се за акредитације пријаве након 1. августа плаћају чак 880 фунти што је око 109.000 динара.

Замислите ситуацију да водећа странка у Србији, наметне улазнице за своје конференције. Но, странка премијера Ришија Сунака ове своје политике држи се још од прошле године, и не обазире се на притужбе британских и страних медијских организација.

Еснаф наиме тврди да свака накнада за присуство медија на страначким конференцијама – без обзира на политичку партију – представља "дубоко забрињавајући преседан у демократском друштву".

У демократском друштву све партијске конференције су од политичког и јавног значаја, поручују новинари и додају да овакви намети онемогућавају новинаре да делују као очи и уши јавности.

У међувремену секретар за културу Луси Фрејзер хвали се како влада "предузима кораке да повећа слободу штампе", за коју тврди да игра "битну улогу" у заштити демократије. Не гледајући стање у својој земљи, она упире прстом у друге - тврди да је медијска слобода "угрожена широм света", а нарочито хапшењем новинара у "државама попут Русије". Реч је наиме о људима које је Москва ухватила на делу па их оптужила за шпијунажу.

Сами торијевци, међутим инсистирају да новац прикупљен од новинара користе да покрију административне трошкове "хиљада" новинара који се нису појави.

"На једној недавној конференцији, неколико хиљада људи који су се пријавили за бесплатну акредитацију медија нису успели да узму своје пропуснице, стварајући тако велике количине папирног и пластичног отпада. И полицијске безбедносне провере за учеснике коштају на десетине хиљада фунти. Не верујемо да чланови и други учесници треба да то субвенционишу", жале се конзервативци.

Удружење страних новинара прекоморских медија са седиштем у Великој Британији, ипак говори да торијевци немају никакве доказе о недоласку новинара у таквим размерама, и тврди да су угрожени "шири принципи".

"У ствари, ова одлука представља опасан преседан за земље широм света које ће је искористити да оправдају постављање финансијских и других баријера медијском надзору политичког процеса", наводи се у саопштењу ове организације која тврди да није пронашла никакве упоредиве податке ни у једној земљи на свету, а камо ли у некој демократији.

Отворено писмо упућено конзервативцима у коме се позива на укидање и рефундирање ових накнада, и тражи фер и бесплатно извештавање за све - потписало је готово 300 медијских група, од Франс преса, преко "Њујорк тајмса" и "Вашингтон поста" до "Шпигла" и "Сандеј морнинг хералда". У петицију су укључени медији из више од 60 земаља, укључујући и Кину и Русију.

Партијској конференцији, која се одржава у октобру, обично присуствују стотине колумниста, уредника и новинара, док ове године, репортери прете бојкотом.

Медији који би извештавали са скупа Лабуристичке партије у Великој Британији не плаћају ништа до 28. јула, а затим до 31. августа издвајају суму која у динарској противвредности износи око 10.000 динара, па од првог септембра надаље и око 13.000 динара

image