Свет

Русија позива на стварање посебног финансијског система у оквиру ШОС-а

Москва предлаже стварање независне размене финансијским информацијама у оквиру ШОС-а, рекао је руски премијер
Русија позива на стварање посебног финансијског система у оквиру ШОС-аNone © Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Премијер Русије Михаил Мишустин саопштио је да је током данашњег заседања Шангајске организације за сарадњу (ШОС) Москва предложила стварање "сопственог система електронске размене финансијским информацијама и вршења банкарских плаћања".

Како је навео премијер, основни разлог за такав предлог је потреба да организација, у коју улазе и неке од бивших република СССР-а и битнији партнери Москве, буде независна од утицаја трећих страна када су у питању финансијске операције земаља чланица.

"Као резервне канале у међусобним прорачунима, сматрамо да је могуће користити националне платформе међубанкарских телекомуникација. Овај интегрисани приступ створиће предвидљивије, разумљивије и поузданије услове за наше предузетнике. И наравно, важно је убрзати прелазак на националне валуте", наводи се у званичном саопштењу Владе Русије.

По речима Мишустина, управо ће такви финансијски прорачуни постати доминантни због чињенице да живимо у мултиполарном свету.

Шангајска организација за сарадњу основали су 2001. године у Шангају Казахстан, Кина, Киргизија, Русија, Таџикистан и Узбекистан, а 2017. године организацији су се придружили и Индија и Пакистан. 

Земље посматрачи су Авганистан, Иран, Белорусија и Монголија. 

Процес подизања статуса Ирана у оквиру организације на ниво државе чланице започет је прошле године. 

image
VV inauguration
banner