Свет

Финансијски трошкови Украјине због обарања дронова знатно премашују трошкове Русије

У анализама се истиче ниска цена за Русију, којa напада пре свега енергетску инфраструктуру земље
Финансијски трошкови Украјине због обарања дронова знатно премашују трошкове Русије© Foto: АP/Roman Hrytsyna

За Украјину цена обарања беспилотних летелица „камиказа“ увелико премашује износ који је Русија потрошила за набавку и лансирање јефтине технологије иранске производње, сугерише анализа британских војних стручњака.

Украјинска противваздушна одбрана је у последњих месец дана оборила укупно 161 дрон Шахед-136, један већи Шахед-129 и четири беспилотне јуришне летелице познате као Мохаџер-6, преноси "Гардијан."

Са ценом иранске производње дронова Шахед-136, која износи од 20.000 до 50.000 евра, војни аналитичари организације "Молфар" у Британији процењују да укупна цена напада беспилотних летелица за Русију последњих недеља износи између 11,66 и 17,9 милиона долара.

Украјина је распоредила наоружање које треба да обара дронове, укључујући авионе МиГ-29, крстареће ракете Ц-300, копнене одбрамбене системе Насамс, као и разно малокалибарско оружје. Процењени трошак Украјине износи више од 28,14 милиона долара, према анализи коју објављују Британци. Подаци укључују дронове лансиране између 13. септембра и 17. октобра.

У анализама се истиче ниска финансијска цена за Русију, која напада пре свега енергетску инфраструктуру Украјине.

Иран негира да је Русији продао оружје

Међутим, Артем Старосик, извршни директор "Молфара", рекао је да употребу дронова ипак треба посматрати као знак слабости Москве: „Русија губи овај рат. Ако наручују дронове из Ирана, то значи да немају сопствено оружје."

САД су оптужиле Москву за ратне злочине после најновијих напада дроновима и навођеним пројектилима на Кијев и друга места, који су, како се наводи, погодили цивилне станове као и критичну инфраструктуру. Скоро трећина украјинских електрана уништена је после 10. октобра, а десетине људи су погинуле.

Иран је негирао да је Русији продао оружје које се користи у сукобу у Украјини. Међутим, амерички и украјински обавештајци тврде да је Русија наручила 600 дронова почетком лета, а процењује се да је између 250 и 300 њих већ распоређено у Украјини.

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је прошле недеље, говорећи путем видео везе на самиту Г7, да је руска војска наручила додатних 2.400 Шахеда из Техерана, али није прецизирао о којој се врсти летелица ради.

Ниска путања дронова отежава проналажење

Око 60 одсто дронова је уништено у ваздуху, према тврдњама британских обавештајних служби од 6. октобра. Подаци "Молфара" сугеришу да је до 80 одсто од укупно 208 дронова Шахед-136, лансираних до 17. октобра, оборено.

У среду су украјинске ваздухопловне снаге известиле да су од тог јутра оборене 223 беспилотне летелице иранске производње Шахед-136. Русија је у понедељак напала Украјину са 43 дрона, од којих је 37 уништено, додао је портпарол украјинских оружаних снага.

Старосик је рекао да ниска путања лета дронова отежава одбрани да их пронађе и да је потребна технологија „откривања дронова“ како би се "повећала стопа уништења."

Напади дроновима настављени су и у среду, када је Виталиј Ким, гувернер Николајева на југоистоку земље, рекао да је украјинска противваздушна одбрана оборила 13 дронова „камиказа“.

image