Свет

Време је драгоцено: Писторијус жели договор о поправци "леопарда" у Пољској

Немачки министар одбране поручио да би предуслови за улазак Украјине у НАТО могли да буду дефинисани тек по окончању сукоба
Време је драгоцено: Писторијус жели договор о поправци "леопарда" у Пољској© Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

Договори о оснивању центра за поправку немачких тенкова "леопард" у Пољској морали би да буду готови за десет дана, рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус истичући да је време драгоцено.

Немачке и пољске компаније укључене су у ове разговоре, као и владе двеју земаља, а главни проблеми су компаније које учествују у договорима око оснивања оваквог центра, пренео је Ројтерс.

Изјава немачког министра одбране, који се састао са пољским колегом Мариушом Блашчаком у пољском граду Замошћу, о томе да би требало што пре завршити разговоре како би Берлин знао у ком правцу да планира, тумачи се као прикривена претња да ће се тражити локација ван Пољске за поправку тенкова.

Писторијус је, иначе, у интервјуу за пољски лист "Речпосполита" најавио да ће десетине тенкова "леопард" из Немачке и Данске стићи у Украјину наредних недеља.

Додао је да би предуслови за улазак Украјине у НАТО могли да буду дефинисани тек након завршетка рата.

"За Украјину је најважније да победи, а услове за окончање агресорског рата могу да одреде само Украјинци. Подржаваћемо Украјину све док буде било потребно да се брани од бруталног руског напада", рекао је Писторијус.

На питање због чега је Берлин опрезнији по питању чланства Украјине од већине чланица НАТО, немачки министар је рекао да ће представници Кијева на предстојећем самиту у Вилњусу добити равноправно место за столом.

"Ово је велики корак ка прилагођавању структурама и процесима НАТО-а. Међутим, на мојим недавним састанцима са генералним секретаром Јенсом Столтенбергом још једном смо се усагласили да Алијанса никада не сме да постане страна у сукобу. Дакле, нећемо моћи да одговоримо на питање о уласку Украјине у НАТО, све док траје рат. Тек тада ћемо сви ми, а мислим да ће нас тада бити 32, заједно са Шведском, одлучивати о условима уласка у Алијансу", поручио је Писторијус.

Подсетио је да су у мају припремили нови пакет помоћи од 2,7 милијарди евра који укључује друго хитно потребно оружје, као и додатне системе противваздушне одбране ИРИС-Т СЛМ.

Упоредо са разговорима о могућности поправке "леопарда" у Пољској, трају и они који се тичу противваздушних система "патриот".

Немачка је уступила у фебруару три "патриота" Пољској који су размештени у Замошћу око 50 километара од границе с Украјином.

Планирано је да они тамо буду ангажовани шест месеци, али Пољска сада тражи продужење тог периода, најмање до краја ове године. Међутим, како се наводи Писторијус није одговорио на овај захтев Пољске.

Уз "патриоте" у Пољској је стационирано и око 300 немачких војника, подсећа се у извештају Ројтерса.

"Потпуна потчињеност Белорусије, пребацивање нуклеарног наоружања овој земљи, 'Вангер' група, све то показује да је претња (из Русије) стварна. Због тога желимо да нагласимо да смо заинтересовани да 'патриот' системи остану на пољском тлу најмање до краја године", рекао је Блашчак.

Односи између Берлина и владајуће пољске странке Права и правде су затегнути, обе стране не слажу се по многим питањима, од испорука оружја Кијеву, до плана ЕУ за мигранте који је Пољска одбила, истиче се у тексту.

Подсећа се да је Немачка уступила "патриоте" Пољској након што је прошлог новембра ракета коју је испалила украјинска противваздушна одбрана пала у Пољску и усмртила двоје људи.

Немачка је затражила да пошаље "патриоте" Литванији као вид заштите уочи НАТО самита у Вилњусу 11. и 12. јула.

image