Свет

Немачка, Пољска и Украјина граде центар за поправку "леопарда" од 200 милиона евра

Немачки министар одбране осврнуо се и на евентуални улазак Украјине у НАТО наводећи да би ова земаља требало да постане чланица Алијансе, али да "све треба да иде по реду"
Немачка, Пољска и Украјина граде центар за поправку "леопарда" од 200 милиона евраwww.globallookpress.com © Francisco J. Olmo/Keystone Press Agency

Немачка, Пољска и Украјина имају намеру да изграде Центар за поправку тенкова "леопард".

Наиме, данас је на састанку са савезницима у војној бази Рамштајн потписан споразум о изградњи центра у коме ће се поправљати тенкови коришћени у борби против руских снага.

То је данас, између осталог, изјавио немачки министар одбране Борис Писторијус.

"Све стране су се договориле о начину финансирања центра, који ће коштати између 150 и 200 милиона евра годишње и могао би да постане оперативан крајем маја", додао је Писторијус.

Немачки министар одбране је навео и да су ПВО системи који се испоручују Кијеву, важни зато што су дизајнирани да заштите немачке тенкове у Украјини.

Према његовим речима, противваздушна одбрана је и даље главни приоритет у контексту снабдевања оружјем Кијева, о чему се разговарало са партнерима у НАТО и представницима Кијева.

Он је данас, да подсетимо, на питање да ли ће Украјина да уђе у НАТО,  рекао да се сви чланови Алијансе слажу да Украјина треба једног дана да постане члан овог блока.

Ипак је додао да "све треба да иде по реду", те да је сада фокус на томе како помоћи Украјини на бојном пољу.

"Врата су отворена, али сада није време за одлуку", рекао је Писторијус.

Центар ће се, иначе, градити у Пољској, преноси Ројтерс.

Уз то, најављено је и да ће Сједињене Америчке Државе ускоро почети обуку украјинских војника да користе америчке тенкове "абрамс".

"М1 абрамс када стигне направиће преокрет на бојишту", рекао је начелник Здруженог генералштаба САД генерал Марк Мили.

Амерички тенкови требало би наредних недеља да стигну у Немачку где ће почети обука украјинских војника. Амерички званичник који није именован рекао је да ће обука трајати 10 недеља и њоме ће бити обухваћено стотине украјинских војника.

Берлин је испоручио Украјини други противваздушни одбрамбени систем "ИРИС-Т" и 16 метака муниције у последњих неколико недеља. Стигли су и ПВО системи "патриот" из Сједињених Држава, Холандије и Немачке. 

Прошлог месеца, у Украјини је испоручено 18 тенкова "А6 леопард 2", које је раније обећала влада земље. Планирано је да Немачка, Холандија и Данска током године испоруче Украјини 80 тенкова "леопард тип 1 А5".

image
VV inauguration
banner