Свет

Пукла тиква због "леопарда": Посвађале се Немачка и Пољска

Варшава тврди да је немачка политика довела до тога да Путин добије новац за јачање своје војске, а немачки амбасадор их подсећа колико су новца издвајали за руске енергенте
Пукла тиква због "леопарда": Посвађале се Немачка и Пољска© Tanjug/AP Photo/Gregor Fischer

Док НАТО савезници наводно збијају редове не би ли Украјини послали што више оружја, раскол између Немачке и Пољске око слања ракета, тенкова и резервних делова, те оптужби због одуговлачења са испоруком борбених возила, достиже врхунац, оцењује "Блумберг".

Варшава преко заменика премијера и министра одбране Пољске, Маријуша Блашчака, тврди да је немачка политика довела до тога да Владимир Путин добије новац за јачање своје војске, а немачки амбасадор у Пољској Томас Багер их подсећа колико су новца пребацили Москви у замену за руске енергенте.

У расправу се укључио и пољски заменик министра пољопривреде, Јануш Ковалски, подсећајући да је управо Немачка реализовала пројекат гасовода Северни ток, који је био усмерен против Украјине.

"Пољска је остварила независност од руских угљоводоника. Да бисмо то урадили, изградили смо ЛНГ терминал и ’Балтички цевовод’, а ви и Путин сте изградили Северни ток, усмерен директно против Украјине. Да није било Северног тока и немачке политике из ере Герхарда Шредера и Ангеле Меркел, данас не би било рата у Европи", написао је Ковалски.

Након што је немачки канцелар Олаф Шолц дао зелено светло за слање најсавременијих тенкова "леопард", за шта је Пољска преузела велики део заслуга, Пољаци су оптужили да ће старији модели "леопарда" које су се обавезали да пошаљу, имати ограничену употребу без резервних делови из Немачке.

"Највећа одговорност лежи на Савезној Републици Немачкој, главном произвођачу тих тенкова. Толико дуго смо позивали Немачку да се придружи тенковској коалицији и не само да испоручи борбен возила, већ и резервне делове за њих", рекао је пољски председник Анджеј Дуда прошле недеље.

Јарослав Качињски, најутицајнији политичар Пољске, почео је прошле године да истиче Немачку као главну мету у кампањи, захтевајућу да Немачка плати 1,3 милијарди долара на име компензације за ратну одштету.

Поводом става Пољске у конфликту у Украјини, Качињски се осврнуо и на недавно писање немачког "Билда", који је известио о разговорима у којима је наводно постављен ултиматум Владимиру Зеленском. Према овом извештају, ако украјинска контраофанзива не успе, западне државе ће желети да Кијев склопи мир.

Качињски је, овог пута, рекао да је Европа реаговала на различите начине.

"Постоје земље – Немачка је пример тога – које су се определиле за сарадњу с Русијом. Стара је Бизмаркова традиција да се сарадњом с Русијом стекне доминација у Европи", рекао је он.

Додао је да је Немачка последњих година и деценија служила изградњи Русије захваљујући озбиљном снабдевању њиховим енергентима и тиме помагала наоружавање.

У прилог својој тези, Качињски је додао да је јасно да је Русији било тешко да започне Специјалну војну операцију у Украјини када је кроз њу текао гас за Европу.

"Без ове инвестиције ("Северног тока") руска Специјална операција против Украјине била би практично немогућа", рекао је Качињски и закључио да је постављање било каквих услова Украјини подухват у корист Русије.

image
VV inauguration
banner