Свет

Ердоган: Турска је постала мета лобиста рата јер се залаже за мир у Украјини

Да су истанбулске иницијативе прихваћене као начин да се оконча сукоб, не би било толико губитака и суза, рекао је турски председник
Ердоган: Турска је постала мета лобиста рата јер се залаже за мир у Украјини© Tanjug/AP Photo/Nedim Enginsoy

Лобисти наставка сукоба у Украјини успротивили су се иницијативама које је покренула Турска током преговора Москве и Кијева у Истанбулу прошле године и ратна дејства су настављена, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган после састанка владе.

"Споразуми о житу, размена заробљеника и други дипломатски напори на којима се радило у Истанбулу, наишли су, нажалост, на противљење ратних лобиста. А да су истанбулске иницијативе прихваћене као начин да се оконча сукоб, не би било толико губитака и суза", рекао је турски председник.

Он је нагласио да је Турска постала мета лобиста рата због своје уравнотежене политике.

"Били смо под много већим притиском оних којима се то не свиђа. Као и увек, користили су опозицију као полугу притиска", рекао је Ердоган и нагласио да ће Турска наставити дијалог и са Москвом и са Кијевом.

Он је напоменуо да је Турска једина земља која истовремено разговара и са Русијом и са Украјином и спроводи иницијативе за решавање актуелних питања.

"Комуницирамо на нивоу шефова држава. Надам се да ћемо наставити да спроводимо тако уравнотежену политику у будућности", рекао је Ердоган.

Турски председник такође је поручио да та земља неће одустати од противљења уласку Шведске у НАТО, уколико она не буде престала да пружа уточиште терористима.

"Наш став, очекивања и обећања која су дата су јасни. У овом тренутку, бранимо исте принципе које смо бранили прошле године. Желимо само да остану верни ономе што су потписали", рекао је Ердоган, а пренео је Ројтерс.

image