Свет

Зашто Британце и даље скупо коштају бивши премијери

По први пут у модерној историји, Велика Британија има чак седам живих бивших премијера, пише бриселски "Политико"
Зашто Британце и даље скупо коштају бивши премијери© Photo by Dylan Martinez - Pool/Getty Images

После година политичких превирања, једна британска индустрија ипак цвета - потражња за телохранитељима политичара је никад већа.  

По први пут у модерној историји, Велика Британија има чак седам живих бивших премијера, од којих сви и даље користе значајну — и скупу — безбедносну заштиту, пише бриселски "Политико" и додаје да сваки пут када бивши премијер отпутује у иностранство, чак и када заради шестоцифрену суму за говор на опскурној пословној конференцији, порески обвезници Уједињеног Краљевства највероватније плаћају обезбеђење. 

"То је индустрија, нема друге речи за то", рекао је Дај Давиес, бивши шеф краљевске заштите у лондонској полицији (Мет).

Трошкови под велом тајне

Како се додаје, број живих бивших премијера ће вероватно расти у годинама које долазе.

Ако су тачна истраживања јавног мњења, Риши Сунак ће вероватно бити ван функције након општих избора следеће године. Будући да Лиз Трас има 47, а Сунак само 43 године, док Борис Џонсон и Дејвид Камерон и даље имају мање од 60 година, пореске обвезнике ови значајни трошкови највероватније очекују и у деценијама које долазе.

Ипак, Закон о колективној безбедности који служи за заштиту политичара и чланова краљевске породице, који је под покровитељством Министарства унутрашњих послова, остаје обавијен велом тајне.

"Наша је дугогодишња политика да не дајемо детаљне информације о заштити безбедности. То би могло да угрози интегритет тих аранжмана и да утиче на  безбедност појединаца", рекао је тим поводом портпарол Министарства унутрашњих послова.

Све одлуке о безбедности коју финансирају порески обвезници доноси тајни огранак британске државе познат као Извршни комитет за заштиту права и јавних личности. 

У Комитету се налазе представници Министарства унутрашњих послова, Мет полиције и особља краљевске породице, који саветују независног председавајућег.

Одлуке Комитета се не објављују из безбедносних разлога, али је више личности које су упознате са његовим одлукама објаснило да се заштита обично пружа бившим премијерима, укључујући и када путују у иностранство. Тада их чува елитна јединица Мет полиције, позната као Команда краљевске и специјалистичке заштите.

Специјалци под притиском

Две личности које "Политико" описује као добро упознате са тим операцијама које су говориле под условом анонимности упозориле су да су специјалне јединице "под притиском". 

Никада нисмо имали оволики број бивших премијера истовремено који су захтевали толико висок ниво обезбеђења, рекао је извор бриселског портала. 

"После свих владиних реконструкција, Мет се борио да пронађе довољно обезбеђења да заштити све одједном", наводи се и додаје да су се полицајци у елитној јединици прошле године пожалили да су отказани годишњи одмор и дани одмора, и да су за Бориса Џонсона посебно "повлачили официре из других тимова да покушају да се брзо састави обезбеђење".

Друга особа повезана са специјалном јединицом потврдила је да су полицајци пребачени из другог тима како би заштитили Џонсона на његовим путовањима у иностранство.

Наравно, сви ти тимови за заштиту имају своју цену. Рачун за њихове плате, прековремени рад, трошкове, путовања и оброке плаћају порески обвезници. 

Службеници који штите политичаре су "скупи људи по сваком стандарду за државне службенике. Они су увек искусни полицајци", објашњава Дејвис. 

Праћење ових трошкова је готово немогуће, с обзиром на то да су аранжмани бивших премијера који више нису у парламенту приватна ствар.

Истрага "Телеграфа" из 2015. године је открила да је Тони Блер правио хиљаде и хиљаде фунти рачуна за заштиту док је посећивао и до пет држава недељно градећи своју  док је градио своју пословну империју. 

Само у мају, Џонсон је путовао и у Тексас и у Лас Вегас, док је Трас била први бивши британски премијер који је посетио Тајван после Маргарет Тачер.

"Ми плаћамо за све, док се они лудо проводе", рекао је Дејвис.

Он је предложио да бивши премијери који држе скупе говоре треба да сносе 100 одсто својих трошкова за безбедност. 

"Зашто не би? Мислим, ти људи зарађују милионе", рекао је он.

image