Свет

Магнет за паре: Благоглагољиви Борис Џонсон зарадио више од пет милиона евра на говорничким тезгама

Бивши британски премијер од како није на функцији зарађује 50 пута више него као посланик
Магнет за паре: Благоглагољиви Борис Џонсон зарадио више од пет милиона евра на говорничким тезгамаGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Бивши британски премијер Борис Џонсон постао је прави магнет за новац од како је напустио функцију, па је, како преноси "Фајненшел тајмс", пријавио приход већи од 5,4 милиона евра.

Највећи део своје зараде он убире држећи различите говоре, па тако испада да је његова реч далеко важнија компанијама које га ангажују, него самом британском народу, будући да са тим "тезгама" Џонсон зарађује 50 пута више него као посланик (скупштинска плата му је "свега" 91.000 евра годишње).

Џонсона су у јулу побуњени посланици Торијеваца протерали из Даунинг стрита 10 због разних скандала, укључујући и чувени "партигејт" кад се сазнало да је десетине чланова особља Вајтхола предвођених Џонсоном, лудо забављало у сред карантина који је био на снази због пандемије короне.

Од тада је остао у "задњим клупама" као посланик за изборну јединицу Укбриџ и Саут Руислип, али према регистру финансијских интереса посланика, приход му је за само неколико месеци вртоглаво скочио како од аванса за књиге, тако и због говора који знају да му донесу и по више од четврт милиона евра одједном.

Само у јануару његова зарада од говора укључивала је око 278.000 евра од "Блумберг Сингапура" и око 226.000 фунти од индијске компаније "Адитија Бирла Менаџмент".

А јуче је "златоусти" Борис пријавио 2,7 милиона евра које је добио само од њујоршке агенције "Хари Вокер" за неодређен број говора које ће одржати у будућности.

Борис не одбија уносне говорничке ангажмане, упркос томе што је посланицима 2021. рекао да треба да се фокусирају на своје посланичке дужности.

"Морате ставити свој посланички посао на прво место и морате се посветити првенствено, и пре свега својим бирачима", саветовао их је он тада.

Међутим, сам је наставио и да говори и да пише, па је пријавио аванс од око 570.000 евра које је добио за објављивање мемоара о свом турбулентном трогодишњем председничком мандату у време брегзита и пандемије. Џонсон је иначе написао десетак књига, али тек треба да доврши биографију Вилијама Шекспира, први пут обећану пре осам година.

Иначе, кад смо већ код брегзита, бивши британски премијер је прошлог месеца објавио да је од Кристофера Харборна, тајкуна који је раније финансирао брегзит партију, добио 1,1 милиона евра. Новац је отишао у организацију под називом "Канцеларија Бориса Џонсон".

Зли језици иначе тврде, да Џонсон, као и многи други политичари пре њега, кроз ове говорничке ангажмане добија ретроактивну плату за услуге које је за време мандата чинио својим садашњим финансијерима.

У међувремену, бивши премијер је као и сваки човек чисте савести, последњих пет месеци живео на имању вредном 22,5 милиона фунти у једној од најскупљих британских улица у Најтсбриџу у центру Лондона. Кућа је у власништву лејди Керол Бамфорд, супруге тајкуна грађевинске опреме и пријатеља Торијеваца лорда Ентонија Бамфорда.

Џонсон је, иначе, претекао Терезу Меј, своју претходницу на месту премијера, као посланик са највећом зарадом у садашњем парламенту. Она је добила 2,8 милиона евра од последњих избора у децембру 2019.

image
VV inauguration
banner