Свет

Болсонаро не признаје пораз, али најављује предају власти

Актуелни бразилски председник захвалио гласачима и рекао да ће поштовати устав
Болсонаро не признаје пораз,  али најављује предају властиwww.globallookpress.com © Carlos Elias Junior

Председник Бразила Жаир Болсонаро први пут се обратио јавности након објављивања резултата председничких избора, а, иако није експлицитно признао пораз, најављена је предаја власти кандидату левице Игнасију Лули да Силви. Болсонаро је захвалио Бразилцима који су гласали за њега и поручио да ће поштовати устав, који прописује да би предаја власти требало да се обави 1. јануара следеће године.

Шеф кабинета одлазећег бразилског председника Сиро Ногеира, говорећи након Болсонаровог кратког јавног обраћања, рекао је да ће бити започет процес предаје власти, преноси Ројтерс.

Актуелни председник Бразила није признавао изборни пораз више од 44 сата  након што су објављени први резултати избора. Неке од његових присталица позвали су војску да интервенише како би Болсонаро остао на месту председника.

Болсонаро и даље није причао са Лулом, па се поставља поставља питање да ли ће и даље наставити да оспорава резултате избора.  

Болсонаро је у другом кругу председничких избора поражен од стране Игнасија Луле да Силве, који је освојио 50,9 одсто гласова, наспрам Болсонарових 49,1 одсто.

Очекује се да ће изјава бразилског председника помоћи у смиривању тензија, које су високе од када су објављени резултати другог круга председничких избора. Група возача камиона која подржава актуелног бразилског председника блокирала је аутопутеве у овој земљи у знак протеста.

Представници бразилске пословне заједнице, попут пољопривредног лобија Це-ен-а и лобија супермаркета "Абрас", позвали су Болсонара да призна пораз и започне мирну смену власти.

image
VV inauguration
banner