Свет

"Вашингтон пост": Да ли je Болсонаро бразилски Трамп?

Болсонаро ће можда да покуша да оспори легитимитет избора, попут бившег америчког председника Доналда Трампа
"Вашингтон пост": Да ли je Болсонаро бразилски Трамп?www.globallookpress.com © © White House

Бразил и његов новоизабрани председник Лула да Силва пробудили су се у понедељак са питањем које је Американцима добро познато: "Хоће ли поражени попустити?", пише "Вашингтон пост".

Оправданост постављања оваквог питања амерички лист налази у неколико чињеница. Пре свега, ово су били најнеизвеснији избори у историји Бразила, а оштра кампања вођена је међу дубоко поларизованим бирачким телом. Затим, поражени Болсонаро близак је савезник бившег председника Доналда Трампа и попут њега, склон је запаљивој реторици и жустром обраћању на друштвеним мрежама.

Међутим, када је у недељу Лула проглашен за победника, Болсонаро је изабрао, за њега потпуно нетипичан одговор - ћутање. 

Да ли је у питању Трампов модел?

За многе у Риу де Жанеиру, ово није изненађење, тврди "Вашингтон пост", наводећи да су Болсонаро и његове присталице месецима унапред припремали терен како би оспорили резултате избора "неоснованим оптужбама". То би, према неким аналитичарима, могло од Болсонара да направи бразилску верзију бившег председника САД. 

С обзиром да је следио Трампа када је долазио на власт, па потом док је био на функцији, Болсонаро би могао да уради исто сада када је поражен: да одбије да призна резултате избора и прогласи Лулину власт нелегитимном, док се спрема за следеће изборе.

"Ово је Трампов модел", рекао је Маркос Нобре, политички аналитичар и писац, што подразумева да "онај ко је победио на изборима је нелегитиман. Болсонаро ће настојати да ослаби Лулу на сваки начин."

Ситуацију додатно заоштрава то што се над Болсонаром надвија могућност кривичних истрага, а његове присталице већ су организовале неколико инцидената у недељу, тражећи од њега да не попушта. 

Време је да гледамо унапред

Неки Болсонарови савезници мисле другачије. "Време је да пружите руку својим противницима", поручио је председник Представничког дома Артур Лира. "Не можемо да прихватимо реваншизам и прогон са било које стране, време је да гледамо унапред."

Судија Врховног суда Александар де Мораес рекао је новинарима да је позвао оба кандидата пре него што је проглашен победник, како би их обавестио о резултатима избора. Болсонаро је, по речима судије, одговорио "изузетно љубазно".

Судија је додао да не постоји "стварни ризик" да резултати могу бити оспорени и да је сада, због велике поларизованости друштва, "више на победницима задатак да уједине земљу."

Чак и државни тужилац, човек за кога критичари кажу да је заштитио Болсонара од истрага о корупцији, изјавио је синоћ да је Лула победио: "Три сата након завршетка гласања и са скоро 99% пребројаних гласачких листића, Луиз Инасио Лула да Силва је изабран за председника Бразила, са више од 50 одсто гласова бирача."

Болсонаро не би требало да оде

Ипак, постоје и они који су тражили од Болсонара да не призна резултате избора. Једна од посланица и његова истомишљеница Карла Замбели, написала је на Твитеру:"Остани, немој да нестанеш", када су почели протести због Лулине победе.

Трамп је, у видео обраћању пре избора, подржао Болсонара као "једног од великих људи у политици".

"Немогуће да је резултат електронског гласања тачан", рекао је бивши Трампов стратег и Болсонаров присталица Стивен К. Банон за дневни лист "Фолха де Сао Пауло". Он је додао да је потребна ревизија избора "листић по листић, чак и ако је за то потребно шест месеци. У међувремену, председник не би требало да пристане да оде", поручио је Банон. 

image