Свет

"Млака честитка" Зеленског новом председнику Бразила

Председник Украјине није заборавио да га је Лула да Силва назвао комичарем жељним славе, пишу амерички медији
"Млака честитка" Зеленског новом председнику Бразилаwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off/Keystone Press Agency

Председник Украјине Владимир Зеленски честитао је левичару Луису Ињасиу Лули да Силви победу над конзервативним кандидатом Жаиром Болсонаром на председничким изборима у Бразилу. Зеленски је Лули, како су оценили амерички медији, упутио "млаку честитку", будући да га је нови председник Бразила исмевао називајући га "комичарем" и одговорним за сукоб у Украјини.

У интервјуу за магазин "Тајм", 77-годишњи Лула је Зеленског назвао "финим комичарем" жељним славе, оптужујући га за ескалацију рата у Украјини, пише амерички "Брајтбарт".

Иако је Лулин званични налог на Твитеру у протекла 24 сата објављивао честитке из целог света, нови председник Бразила се није осврнуо на поруку Зеленског, нити је поделио са новинарима и медијима.

"Честитам Лули на победи на председничким изборима у Бразилу. Верујем у активну сарадњу са дугогодишњим пријатељем Украјине и у јачање стратешког партнерства Украјине и Бразила како би се обезбедили демократија, мир, безбедност и просперитет у наше две државе и остатку света!", твитовао је Зеленски на португалском.

Дугогодишњи пријатељ Русије

Амерички "Брајтбарт" наводи да је Лула "дугогодишњи Путинов пријатељ" и да Бразил који до сада није увео санкције Русији, као највећа привреда Јужне Америке, главни добављач основних намирница и важан купац руске нафте може постати врло значајан међународни актер у конфликту Русије и Украјине.

Поводом сукоба у Украјини Лула да Силва је у интервјуу за магазин "Тајм" у мају изјавио да сматра да узрок конфликта јесте онај који је навела Русија, те да у сваком сукобу учествују две стране:

"Понекад седим и гледам председника Украјине како говори у медијима, како му аплаудирају и како у Европском парламенту добија овације. Знате, тај човек је једнако крив за рат као и Путин. У рату никада није крива само једна особа."

Лула је Зеленском поручио да је добар комичар, али да му не треба рат како би се појавио на ТВ.

"Охрабрујете Зеленског, а он онда мисли да је трешња на врху ваше торте. Требало би да водимо озбиљан разговор. У реду, био си добар комичар, али не треба да ратујемо да би се ти појавио на ТВ."

Председник Русије Владимир Путин је упутио телеграм честитку Лули да Силви поводом победе на председничким изборима, изражавајући наду у даљи развој конструктивне руско-бразилске сарадње.

"Поштовани господине Лула, примите моје искрене честитке поводом Ваше победе на председничким изборима. Резултати гласања потврдили су ваш високи политички ауторитет. Надам се да ћемо заједничким напорима обезбедити даљи развој конструктивне руско-бразилске сарадње у свим областима", наводи се у тексту телеграма.

Лула је претходно био председник државе од 2003. до 2011. године, а 2006. је учествовао у оснивању коалиције БРИКС (тада БРИК), која промовише сарадњу комплементарних економија, Бразила, Русије, Кине, Индије и од 2010. године Јужноафричке Републике.

Прослављајући победу на изборима, Да Силва је изјавио да се "вратио Бразил који је недостајао свету, онај Бразил који је равноправно разговарао са великим државама, помагао развој најсиромашнијих земаља и формирање БРИКС".

image