Свет

"Глобал тајмс": Надамо се да "здрава конкуренција" Јеленове није америчког стила

Сматра се да ће посета Јеленове Пекингу тешко променити путању економских односа двеју земаља нити ће побољшати односе Кине и САД
"Глобал тајмс": Надамо се да "здрава конкуренција" Јеленове није америчког стила© Tanjug/Pedro Pardo/Pool Photo via AP

После посете америчке министарке финансија Џенет Јелен Пекингу, обе стране описале су разговоре као искрене и конструктивне што би могло да укаже да ће везе двеју земаља, у неком наредном кораку, бити боље, пише у коментару "Глобал тајмс".

У "захладнелим" односима Сједињених Америчких Држава и Кине, ови сусрети на високом нивоу имали су неке нове особености. За почетак посета Јеленове трајала је готово четири дана, што је неуобичајено последњих година и показује да заиста има много питања о којима су економски и трговински тимови две земље разговарали. Друго, сусретима двеју страна доминирао је професионални тон – судећи по изјавама америчке стране, посета је имала мање идеолошких елемената него оне претходних година. И треће, обе стране показале су вољу да примене оно што су договорили шефови двеју држава, што је вероватно и најважнији аспект посете, пише медиј близак Комунистичкој партији Кине.

Истиче се и да је Јелен имала неколико позитивних изјава током посете, попут оних да је свет довољно велики и за САД и за Кину, да САД не желе да прекину све везе с Кином или да треба успоставити економске односе који ће бити на обострану корист. На таква становишта не би требало гледати као на неке љубазности јер они одсликавају ставове и жеље америчке пословне заједнице коју представља Јелен.

Све то заједно даје спољном свету нека позитивна очекивања. Па ипак, она су попут свеће на ветру: слаба и несигурна. Сматра се да ће посета Јеленове тешко променити путању економских односа двеју земаља нити ће побољшати односе Кине и САД. И даље се више верује да ће политика Вашингтона према Кини и даље бити усмерена на обуздавање и потискивање и да неће бити напретка ни по економским и трговинским питањима. То сматрају не само Кинези, већ и међународна заједница.  

На пример, Јеленова је више пута поменула да САД желе да имају са Кином однос здраве конкуренције, а не "победник узима све" приступ. То звучи лепо док се не запитамо шта се подразумева под здравом конкуренцијом.

Да ли се ради о америчком схватању овог појма по којем је геополитички апетит САД задовољен, док Кина беспоговорно сарађује? Или је заснован на међусобном поштовању, мирном суживоту и сарадњи у којој су сви на добитку?  

Потези Вашингтона последњих година озбиљно су нарушили поверење спољног света у кинеско-америчке односе до тачке у којој је тешко веровати било чему што САД кажу. Ово може да се промени само кроз конкретне кораке Вашингтона.

Ценећи позитивне поруке које је донела Јелен, у тексту се указује да како би се постигли заиста здрави међусобни односи потребно је да обе стране уложе дугорочни напор.

image