Свет

Јелен у Пекингу: Америка и Кина морају да сарађују

Чврсто верујем да је однос између наше две земље укорењен у чврстим везама између америчког и кинеског народа, каже Џенет Јелен
Јелен у Пекингу: Америка и Кина морају да сарађују© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Министарка финансија Сједињених Америчких Држава Џенет Јелен позвала је на ближу комуникацију између Кине и САД како би се побољшало доношење економских одлука и позвала Пекинг да се придружи глобалним иницијативама за помоћ сиромашнијим земљама у решавању климатских промена.

"Упркос билатералним тензијама, рекордно висока америчко-кинеска трговинска размена забележена прошле године показала је да има довољно простора за ангажовање у трговини и инвестицијама, као и да је од кључног значаја да се фокусирамо на области од заједничког интереса и решавамо несугласице кроз дијалог", рекла је Јелен пред састанак са замеником кинеског премијера Хе Лифенгом.

Ројтерс наводи да је посета америчке министарке најновији покушај Вашингтона да поправи везе између две највеће светске економије. Пре само неколико недеља амерички државни секретар Ентони Блинкен посетио је Пекинг.

САД и Кина су у сукобу око низа питања, укључујући Тајван и нове законе против шпијунаже и против санкција који компликују посао америчким компанијама у Кини.

"Усред компликованих глобалних економских изгледа, постоји хитна потреба да две највеће економије блиско комуницирају и размењују мишљења о одговорима на различите изазове", истиче Јелен.

Према њеним речима, то би обема страна могло помоћи "да боље разумеју глобалне економске изгледе и донесу боље одлуке за јачање економија".

Јелен је поновила да Вашингтон жели да обезбеди здраву конкуренцију са "поштеним скупом правила" која ће временом користити обема земљама.

Она је групи економиста поручила да је "у Пекингу у овом критичном тренутку јер, упркос свим несугласицама између две нације, председник Џозеф Бајден и она верују да је у најбољем интересу народа да однос поставе на бољи колосек и одржавају отворене и искрене линије комуникације".

"Чврсто верујем да је однос између наше две земље укорењен у чврстим везама између америчког и кинеског народа. Важно је да наставимо да негујемо и продубљујемо ове везе, посебно када се Кина поново отвара након три године блокаде због корона вируса", каже Јелен.

image