Свет

Блокадом из Сената против абортуса: Амерички маринци први пут без вође за 150 година

Републикански сенатор Томи Тубервил из Алабаме организовао је вишемесечну блокаду номинација Пентагона у знак протеста против политике Министарства одбране по питању абортуса
Блокадом из Сената против абортуса: Амерички маринци први пут без вође за 150 годинаwww.globallookpress.com © Chief Warrant Officer 2 Bryan Ny

Командант Корпуса америчких маринаца, генерал Дејвид Бергер, поднео је оставку у понедељак, остављајући тај војни род без вође први пут у више од 150 година, пише "Гардијан".

До тога је дошло након што је републикански сенатор Томи Тубервил из Алабаме организовао вишемесечну блокаду номинација Пентагона у знак протеста због политике Министарства одбране по питању абортуса.

Бергеров помоћник и потенцијални наследник, генерал Ерик Смит, ступио је на место вршиоца дужности вође маринаца, док његова номинација остаје блокирана у Сенату. Смит је постао први вршилац дужности команданта маринаца од 1859. године.

Смитова номинација је једна од више од 200 номинација Пентагона на које је већ утицала блокада. Тубервил је у фебруару покренуо кампању опструкције као одговор на нову политику Пентагона, донету након поништавања пресуде Роу против Вејда, која подразумева покривање путних трошкова за припаднике службе или њихове супружнике који морају да напусте државу да би абортирали.

Сенат обично једногласно потврђује неконтроверзне кандидате попут Смита, али сваки појединачни приговор сенатора доводи до гласања. Мукотрпан процес одобравања стотина блокираних номинација путем гласања би вероватно трајао месецима, што би могло да изазове критике међу демократама да Тубервилово понашање угрожава војну спремност.

"То што сенатор ради блокирањем номинација, то је претња нашој националној безбедност и тачка. У питању су важне номинације које су нам потребне, које су неопходне америчком народу да би чувао нашу земљу", рекла је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.

Тубервил је одбацио критике и поручио да његови поступци не утичу на војну спремност, већ "само на оне на самом врху".

"Људи који се стварно боре нису уопште погођени", написао је Тубервил у "Вашингтон посту".

Тубервил не показује знаке одустајања од блокаде, а сукоб би ускоро могао да утиче на председника Здруженог генералштаба, највишег америчког војног официра, пошто генерал Марк Мили одлази у пензију у септембру.

image