Свет

Пентагон ће помоћи војницима да изврше абортус

Ово питање се у јавности појавило прошлог лета, када је највиши државни суд укинуо заштиту од побачаја садржану у одлуци Ро против Вејда из 1973. и препустио америчким државама да донесу сопствене законе о приступу абортусу
Пентагон ће помоћи војницима да изврше абортусGetty © Joe Raedle

Након што су неке државе САД забраниле намерни прекид трудноће, Пентагон је предузео кораке да обезбеди војницима лак приступ абортусу, нудећи довољно слободних дана и потпуно финансирана путовања у оне државе у којима је ова медицинска процедура дозвољена.

Званичници америчког Министарства одбране су објавили да ће припаднице војне службе које морају да оду из државе због абортуса добити до три недеље одсуства и накнаде за покривање свих путних трошкова. Сада амерички војни огранци имају 30 дана да се ускладе са новом политиком.

Припадници службе не могу да контролишу где ће бити стационирани, рекао је високи званичник одбране за "Милитари тајмс", а нове политике су осмишљене да ублаже сваки потенцијални утицај на њихов "приступ основној здравственој заштити".

Званичник је изразио наду да ће овај потез "помоћи да се дугорочно обезбеди могућност да регрутујемо, задржимо и одржимо спремност висококвалификованих снага".

Ово питање се у јавности појавило прошлог лета, када је највиши државни суд укинуо заштиту од побачаја садржану у одлуци Ро против Вејда из 1973. и препустио државама да донесу сопствене законе о приступу абортусу. Десетине држава, укључујући Тексас и Џорџију, увеле су забране, или нова ограничења.

Политика је осмишљена да спречи команданте да одлажу одобрења за одсуство предузимајући кораке као што је захтевање од војника да се подвргну медицинским тестовима или разговарају са надређенима.

Припаднице војске имају рок до 20 недеља, уместо претходног ограничења од две недеље, да обавесте своје команданте о трудноћи.

Када се трудноћа открије током тестирања пре распоређивања, оне припаднице војске које не планирају да побаце своју бебу морају одмах да обавесте свог команданта.

Студија Пентагона је показала да 56,2 одсто жена у служби које имају нежељену трудноћу нису користиле контролу рађања у време када су зачеле.

image
VV inauguration
banner