Свет

Забранити или задржати: Рат око пилуле за абортус поделио Америку

Судско веће Савезног апелационог суда одлучило је да мифепристон и даље остане на тржишту, али уз ограничења
Забранити или задржати: Рат око пилуле за абортус поделио Америку© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall, File

Савезни апелациони суд издао је налог којим се привремено дозвољава да пилула "мифепристон", чија је продаја недавно обустављена, а уз помоћ које се обавља више од половине абортуса у САД- остане на тржишту, али уз ограничења која ће вероватно значајно променити њену употребу.

Наредба од 42 странице заправо враћа ограничења на лек из 2016. године када се пилула могла користити само до седме недеље трудноће, и то уз три личне посете лекару, и није се могла пацијентима послати поштом.

Трочлано судско веће, наводи "Волстрит џорнал", било је скептично због забране лека који је одобрен још 2000. године, али је имало слуха за приговоре противника абортуса који тврде да  америчка Агенција за храну и лекове није успела да правилно испита новије промене које су приступ леку додатно "олабавиле".

ФДА, како кажу, није испитала релевантне податке пре него што је допустила да се пилула користи све до око 10. недеље трудноће, а уз то је укинула потребу да лекари и корисници пријављују озбиљне нуспојаве које нису фаталне, па је (јер те извештаје није добијала) навела да је лек безбедан.

Судије Курт Енгелхард и Ендру Олдам, које је именовао бивши председник Доналд Трамп, били су у већини, док је судија Катарина Хејнс, коју је именовао Џорџ В. Буш, рекла да би она радије привремено блокирала одлуку првостепеног суда којом је суспендовано одобрење лека и одложила друга правна питања док жалбени суд не добије више времена да их размотри.

Секретар за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер је на брифингу у четвртак ујутро рекла да се борба на судовима наставља, да верује да је "закон на нашој страни и ми ћемо победити".

Министарство правде има могућност да поднесе хитну жалбу Врховном суду како би се вратио пун приступ пилули.

"Одлука је значајна победа за докторе које представљамо, здравље жена и сваког Американца који заслужује одговорну савезну владу која делује у оквиру закона", рекла је Ерин Хавлеи, адвокат Алијансе за одбрану слободе, правне групе која заступа тужиоце, односно медицинска удружења која су против абортуса.

Заговорници права на абортус тврде, међутим, да ће пресуда значајно ограничити приступ пилули и потенцијално приморати неке пацијенте да путују стотинама миља како би добили негу.

"Ова одлука донета усред ноћи, задржава `мифепристон` на тржишту и враћа уназад године медицинског напретка", рекла је директорка пројекта за проширење приступа лековима за абортус Кирстен Мур,

Одлука судија није коначна реч у предмету и они су рекли да ће усмену расправу око случаја заказати за следећи слободан датум.

Могућност да се пилула повуче са тржишта изазвала је борбу међу демократским и републиканским гувернерима који покушавају да извојују да пацијенти и даље имају приступ овом начину прекида трудноће. Државе укључујући Њујорк, Калифорнију, Масачусетс и Вашингтон најавиле су планове за складишттење лекова за абортус. Али друге демократе незадовољне одлуком судије кажу да верују да би се такви потези могли показати контрапродуктивним. 

"Понекад се бринем да ће, ако људи наставе да причају о гомилању залиха и да ће то повећати цене за све", рекао је гувернер Конектиката Нед Ламонт , који је рекао да жели да задржи приступ овој пилули у својој држави. 

image