Свет

Кулеба: Не знамо шта треба да радимо да бисмо ушли у НАТО

Највећи противници приступања Кијева Алијанси Сједињене Америчке Државе и Немачка, каже шеф украјинске дипломатије
Кулеба: Не знамо шта треба да радимо да бисмо ушли у НАТОwww.globallookpress.com © Christine Olsson

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је данас за "Радио слободу" да не зна које услове Украјина које мора да испуно како би ушла у НАТО.

"У томе је и проблем. То јест, када ће бити испуњени услови? Какви су то услови? Још једном наш став је овакав: постоје сви услови да се Украјина позове да постане чланица НАТО. Другим речима, ми по том питању заузимамо суштински различите ставове. Њихов став је да постоје неки услови које треба испунити", рекао је Кулеба. 

Министар је подвукао да су највећи противници уласка Кијева у Алијансу Сједињене Америчке Државе и Немачка. 

"Пошто знам доста тога што се дешавало иза кулиса могу да кажем да су САД одиграле битну улогу у томе да се реч 'позив' уопште појави у тексту, иако то није формулисано онако како бисмо ми желели", додао је.

Подсетимо, председник Украјине Владимир Зеленски јуче је изразио негодовање због тога што Алијанса није прецизирала конкретне рокове када би Украјина могла бити позвана да се придружи НАТО пакту. Ипак, организација јесте упростила процедуру за приступање Алијанси када је реч о Украјини, што је и јуче било саопштено.

Бела кућа данас наводи да ће данас Кијеву бити дате безбедносне гаранције и поручује да ће земље Г7 помоћи Украјини да формира јаке оружане снаге које ће бити у стању да заштите земљу и одбију будуће нападе. 

image