Свет

Зеленског хвата паника: Невиђено и апсурдно што нема конкретних рокова за чланство Украјине у НАТО

Зеленски је додао да "Украјина заслужује поштовање", а неодлучност партнера је окарактерисао као слабост
Зеленског хвата паника: Невиђено и апсурдно што нема конкретних рокова за чланство Украјине у НАТОGetty © Carl Court/Getty Images

Председник Украјине Владимир Зеленски изразио је незадовољство јер земље НАТО не намеравају да на самиту у Вилњусу предузму конкретне кораке и позову Кијев у Алијансу.

"Сада смо, на путу за Виљнус, добили сигнале да се разговара о формулацијама без Украјине. Желим да истакнем: то је формулација само у вези позива, а не чланства Украјине у НАТО. Невиђено је и апсурдно што нема никаквих временских оквира ни за позив (!) ни за чланство Украјине и када се додаје некаква чудна формулација о 'условима' чак и за позив Украјине. Изгледа да не постоји спремност ни да позову Украјину у НАТО нити да она постане чланица", написао је Зеленски на друштвеним мрежама.

Он је додао да "Украјина заслужује поштовање", а неодлучност партнера је окарактерисао као слабост. Такође је поручио да ће о томе "отворено разговарати на самиту".

Претходно је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто по доласку на самиту у литванску престоницу саопштио да нацрт коначног документа самита НАТО у Виљнусу не садржи ни распоред ни датум уласка Украјине у Алијансу.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг казао је да Украјина неће добити позив у Алијансу на самиту у Вилњусу, али да ће јој бити послат снажан сигнал да "врата НАТО остају отворена."

У престоници Литваније, Вилњусу данас је почео дводневни, 74. самит НАТО-а који окупља око 50 делегација из земаља чланица и партнерских држава Алијансе. Како је најављено, главна тема догађаја биће подршка Кијеву.

image