Свет

Ердоган и Путин сложни: Продужити Споразум о житу

Председник Турске је истакао и да се нада да ће руски лидер посетити Истанбул у августу
Ердоган и Путин сложни: Продужити Споразум о житу© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да се слаже с председником Русије Владимиром Путином да би требало продужити Споразум о извозу житарица из украјинских црноморских лука.

Ердоган је истакао и да ће се нада да ће договор бити продужен након 17. јула, што ће бити резултат напора Уједињених нација и Турске, пренео је Ројтерс.

Ердоган је истакао и да се нада да ће Путин у августу посетити Турску.

"Припремамо се да дочекамо Путина у августу. На истој смо страни с њим по питању продужења црноморског житног коридора", рекао је Ердоган новинарима у Истанбулу.

Портпарол Европске уније претходно је рекао да Европска комисија помаже УН и Турској у покушајима да се продужи Споразум о житу, те да је "отворена да се истраже све опције".

Иначе, УН и Турска посредовале су у иницијативи за склапање споразума с Русијом и Украјином у јулу 2022, како би се превазишла светска криза у набавци хране, која је настала након почетка руско-украјинског сукоба и блокаде украјинских лука.

Према медијским извештајима, ЕУ је разматрала уступке руској банци ради "договора о житу", укључујући поновно повезивање Руске пољопривредне банке "Росселкхозбанк", с међународном платном мрежом СВИФТ.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш ове је седмице послао писмо Путину, у коме је наводно предложио да Москва допусти да се договор настави неколико месеци, како би ЕУ дала времена да повеже подружницу Руске пољопривредне банке са СВИФТ-ом.

image