Свет

Споразум о житу "на танком леду": Русија може да пронађе друге путеве за извоз житарица

Суштина споразума о транспорту житарица у Црном мору је омогућавање и Русији и Украјини да извозе своје пољопривредне производе усред сукоба који је у току
Споразум о житу "на танком леду": Русија може да пронађе друге путеве за извоз житарица© TANJUG/AP Photo/Efrem Lukatsky

Русија може да пронађе алтернативне путеве снабдевања житом ако се западне санкције наставе, рекао је за ТАСС извршни директор Центра за руске и централноазијске студије при Шангајској академији друштвених наука Сун Ки, коментаришући изгледе за договор о житу.

"Када говоримо о изгледима за уговор о транспорту житарица у Црном мору, садашњи период продужења, договорен са руском страном, смањен је са 120 на 60 дана. Ако санкције које су САД и Запад увели Русији остану непромењене, руска страна ће се определити за избегавање ограничења везаних за међународне платне системе и за проналажење нових рута за извоз свог жита", истакао је Сун Ки.

Он је поновио да је суштина споразума о транспорту житарица у Црном мору омогућавање и Русији и Украјини да извозе своје пољопривредне производе усред сукоба који је у току. Штавише, обе стране је требало да раде на стабилизацији глобалних цена хране и подршци земљама трећег света. 

Међутим, како се споразум спроводио, руска страна је указивала на чињеницу да је он олакшао само украјински пољопривредни извоз и да је де факто постао једностран.

"Два велика извозника пољопривредних производа (Русија и Украјина) се суочавају са сталним потешкоћама. Вести нису баш добре за глобално тржиште хране. Ако се главне препреке за испоруку хране не отклоне на одговарајући начин, доћи ће до глобалне неравнотеже у ценама хране. Земље које доживљавају несташицу хране више неће моћи да купују, док оне са доста хране неће имати шансе да продају. Са сигурношћу се може предвидети да ће глобалне цене хране варирати у наредном периоду", додао је кинески стручњак.

У Истанбулу је 22. јула 2022. године потписано неколико докумената о снабдевању међународног тржишта храном и ђубривима. Уговори су првобитно закључени на 120 дана, а у новембру прошле године продужени су за исти период. 

Русија је 18. марта 2023. најавила продужење споразума за 60 дана, упозоравајући да ће то бити довољно времена да се процени примена меморандума потписаног са УН, а 18. маја је житни споразум продужен за још два месеца до 17. јула.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је раније да продужетак уговора о житу не долази у обзир уколико се не примени руски пакет Истанбулских споразума, додајући да се тај договор и даље спроводи само у погледу испоруке украјинског жита.

image