Свет

Разговори Ердогана и Путина једина нада за споразум о житу

Нема много оптимизма у погледу продужења споразума, кажу неименовани извори из Москве за "РИА Новости"
Разговори Ердогана и Путина једина нада за споразум о житу© AP Photo/Andrew Kravchenko

Очекивани преговори председника Русије Владимира Путина и Турске Реџепа Тајипа Ердогана једина су нада за продужење Споразума о житу који истиче ове недеље, известиле су "РИА Новости".

Цитирајући неименовани извор, руска агенција наводи да "нема много оптимизма" у погледу продужења споразума, што је Москва више пута поновила протеклих недеља.

"Наше искуство показује да једино преговори двојице лидера могу да промене ситуацију, тренутни тежак период није изузетак", наводи извор и додаје да то данас остаје једина нада.

Ердоган је у недељу изјавио да врши притисак на Русију да продужи Споразум о житу који истиче 17. јула, за још најмање три месеца. Он је најавио посету Путина у августу. Из Кремља је током викенда саопштено да није заказан телефонски разговор и да није сигурно да ће се двојица лидера сусрести. 

Недавни потез Анкаре да пусти пет притворених команданата "Азова" који су се борили и заробљени су у Маријупољу, наишао је на осуду Москве из које је речено да то представља кршење претходних споразума.

image