Свет

После Курана, на мети Тора и Библија: Шведска одобрила ново паљење светих књига

Човек који је поднео захтев за суботњи протест рекао је да жели да спали Тору и Библију испред израелске амбасаде
После Курана, на мети Тора и Библија: Шведска одобрила ново паљење светих књигаwww.globallookpress.com © Silas Stein

Стокхолмска полиција данас је саопштила да је одобрила протест за овај викенд човеку који је изјавио да жели да спали Тору и Библију испред израелске амбасаде у главном граду Шведске.

Израелски званичници због тога су позвали шведску владу да не дозволи протест, који би требало да се одржи у суботу испред дипломатског представништва, пренео је АП.

Човек који је поднео захтев за суботњи протест рекао је да жели да спали Тору и Библију испред израелске амбасаде као одговор на то што је један ирачки имигрант спалио Куран испред џамије у Стокхолму прошлог месеца.

Стокхолмска полиција одобрила је протест, наводећи да ће три особе учествовати у демонстрацијама испред израелске амбасаде.

Право на одржавање јавних демонстрација је веома важно у Шведској и заштићено је уставом, а полиција даје дозволе на основу тога да ли верује да се јавни скуп може одржати без већих поремећаја или ризика по јавну безбедност.

Шведска се недавно суочила са оштрим критикама муслиманских земаља јер је дозволила демонстрантима да спале Куран на антиисламским демонстрацијама.

image