Свет

"Глобал тајмс": Раздвајање од Кине враћа се америчкој економији као бумеранг

Раздвајање Кине од САД, које треба да сузбије кинеске индустријске ланце, заправо је пореметило америчке ланце снабдевања и резултирало повећаним трошковима које сносе амерички потрошачи
"Глобал тајмс": Раздвајање од Кине враћа се америчкој економији као бумерангwww.globallookpress.com © Klaus Ohlenschläger

Билатерална трговина између Кине и САД ове године забележила је пад, највећим делом због упорног настојања САД да се раздвоје од Кине, пише "Глобал тајмс".

Уочи избора идуће године, у време када Бајденова администрација треба да импресионира бираче економским напретком, изгледа да је све теже одржати овакву трговинску политику према Кини, која као бумеранг погађа америчку економију.

У првој половини 2023. године, трговина Кине са САД износила је 2,25 билиона јуана, или 314 милијарди долара, што је на годишњем нивоу пад од 8,4 одсто и далеко испод укупног раста спољне трговине Кине од 2,1 одсто, показују подаци кинеске Генералне администрације царина.

Извоз Кине у САД на годишњем нивоу смањен је за 12 одсто, што је пад од 3,5 процената у поређењу са првих пет месеци ове године.

Ове бројке показују да кинеско-америчка трговина наставља да опада, и то као резултат супротстављања САД Кини и настојања Вашингтона да се удаљи од кинеских ланаца снабдевања.

Неки амерички политичари постају параноични

Подаци америчког Бироа за попис становништва показали су да је ове године Мексико као главни амерички трговински партнер истиснуо Кину, а за четири месеца до маја, у односу на прошлу годину, увоз из Кине је опао за 25 одсто.

За сада је тешко је рећи да ли је слабљење билатералне трговине краткорочни одраз погоршања политичких веза или дугорочни тренд, али једно је сигурно: амерички бизнисмени су забринути да ће опадање билатералних трговинских односа имати тешке последице по америчку економију.

Извештај Федералних резерви, објављен у уторак, наводи да цену "раздајања" плаћају америчке фирме и потрошачи, навео је "Бизнис инсајдер".

Неки амерички политичари постају параночни, примећује "Глобал тајмс", пошто завиде Кини на огромним економским достигнућима и брзом развоју.

Они мисле да је Кина напросто искористила САД. Али, суштина кинеских и америчких економских и трговинских односа је обострана корист. Америчко супротстављање Кини само ће поткопати темеље билатералне трговине и дати прилику другим земљама.

Ојачана економска сарадња Кине са АСЕАН-ом, који је постао главни кинески трговински партнер, представља одличан пример за то.

"Раздруживање" Кине од САД, које треба да сузбије кинеске индустријске ланце, заправо је пореметило америчке ланце снабдевања и резултирало повећаним трошковима, које сносе амерички потрошачи.

Продубљивање економских проблема у САД

Што више САД гледају на економске и тргивинске везе са Кином кроз призму геополитике, оне ће се суочавати са непредвидљивим поремећајима у сопственим ланцима снабдевања, а то ће се неминовно одразити на америчку економију.

Неки од проблема са којима се суочава економија САД дубоко су повезани са настојањем да се економски истисне Кина, што као бумеранг погађа америчку економију.

Постаје све теже да Вашингтон настави своју политику супротстављања Кини, јер је све очгиледније продубљивање економских проблема у САД, попут инфлације и терета америчког државног дуга. Без сарадње са Кином, економске потешкоће у САД ће се само погоршавати.

Ово објашњава тренутну повећану комуникацију између високих званичника двеју земаља. Најновија вест је она о могућој посети Кини америчке секретарке за трговину Џине Рајмондо.

Шу Ђутинг, портпарол кинеског Министарства трговине, изјавио је у четвртак да је Кина отворена за такву посету и да је заинтересована за комуникацију са САД.

Кина ће остати посвећена решавању економских и трговинских проблема путем дијалога, уз промоцију конструктивне и практичне сарадње.

Ови сигнали представљају позитиван развој догађаја, који Кина поздравља, закључује "Глобал тајмс", али сада је за унапређење билатералних економских односа потребније да САД покажу више искрености. Када је реч о економији, и даље постоје царине на кинеску робу које су уведене 2018. године, као и бројне санкције против компанија из Кине.

image