Економија

Немачки произвођачи електричних возила у паници: Кина ограничава испоруке галијума

Произвођачи аутомобила су у дилеми, пошто не знају да ли и надаље могу да се ослањају на галијум који је веома важан за производњу електричних возила
Немачки произвођачи електричних возила у паници: Кина ограничава испоруке галијумаGetty © Sean Gallup

Најава Кине да ће од 1. августа увести контролу извоза ретких метала галијума и германијума уздрмала је тржишта, а клијенти који купују производе од галијума су већ почели да праве залихе, пише Ројтерс. Највећи светски купац галијума, немачка компанија "Фрајбергер компаунд материјалс", тврди да њени клијенти праве залихе специјалних полупроводника од овог метала.

"Моји клијенти су узнемирени и желе да повећају залихе галијума. Број наруџбина расте, а цела индустрија је на ивици", изјавио је шеф ове немачке фирме Михаел Харц.

Произвођачи аутомобила су у дилеми, пошто не знају да ли и даље могу да се ослањају на галијум који је веома важан за производњу електричних возила.

"Фрајбергер компаунд материјалс", према проценама, купује 10 одсто глобалне производње галијума, а скоро потпуно се ослања на добављаче из Кине.

Ова компанија има годишњу продају између 70 и 80 милиона евра, као и 65 одсто удела на тржишту плочица од галијум арсенида, који се користи у производњи паметних телефона или црвених ЛЕД диода.

Процењује се да ће Кина 1. августа обуставити испоруке галијума и германијума и наставити трговину тим металима око месец дана касније, када обради захтеве извозника за лиценцу.

Харц не верује да ће Кина сасвим прекинути трговину галијумом у наредних неколико година, пошто сматра да би тиме нанела штету сопственој индустрији електронике.

image