Економија

"Глобал тајмс": Сједињене Државе убрзавају дедоларизацију

Злоупотребом хегемоније долара, Сједињене Државе саме срозавају вредност америчке валуте
"Глобал тајмс": Сједињене Државе убрзавају дедоларизацијуGetty © VCG / Stringer

САД искоришћавају свет злоупотребљавајући хегемонију долара и користе такву моћ као политичко оруђе за наметање санкција другим земљама, због чега су саме криве за дедоларизацију, сматра Ху Сиђин, бивши главни уредник "Глобал тајмса".

У последње време све више земаља тргује у локалним валутама, на штету долара. Верујем да ће се овај тренд наставити и ако Сједињене Државе нешто не ураде, овај тренд ће се само убрзати.

Мислим да кинески јуан неће ускоро заменити амерички долар будући да јуан још увек није конвертибилна валута и Кина још увек није спремна за то.

Амерички долар је и даље, без сумње, најмоћнија валута на свету. Међутим, САД искоришћавају свет злоупотребљавајући своју хегемонију долара и користе такву моћ као политичко оруђе за наметање санкција другим земљама.

Са релативним падом економске моћи САД, Вашингтон би морао озбиљније да се позабави одржавању статуса долара као глобалне валуте. Морао би да покаже захвалност другим земљама и напорно ради на придобијању њихових симпатија.

Проблем је што америчка политичка елита ради све супротно од тога. Покушавају да претворе хегемонију долара у нешто ужасавајуће. Верујем да САД саме убрзавају уништење кредибилитета америчког долара, због чега многе земље, штитећи своју сигурност, смањују употребу долара и убрзавају дедоларизацију света.

image
VV inauguration
banner