Свет

Турски лист "Сабах": Не пуштајући Украјину у НАТО, САД показују да се боје Русије

ЕУ све више зависи од НАТО-а у новом хладном рату, који је започео украјинском кризом, а Русија је земља која ће имати највише користи од реструктурирања односа, пише турски лист
Турски лист "Сабах": Не пуштајући Украјину у НАТО, САД показују да се боје Русијеwww.globallookpress.com © Adrian Wyld

Одбијањем чланства Украјине у НАТО-у, САД су показале да су опрезне према Русији и да покушавају да повећају своју предност продужавањем сукоба, пише турски лист "Сабах".

Самит НАТО-а одржан је у Вилњусу од 11, до 12. јула. Кијев није добио позив за пријем у Алијансу. Генерални секретар организације Јенс Столтенберг изјавио је да ће питање чланства Украјине изгубити на актуелности уколико Кијев не победи у конфронтацији са Русијом.

Земље Групе 7 (најбогатијих земаља Запада) објавиле су декларацију о подршци Украјини, али безбедносне обавезе које се у њој помињу не предвиђају конкретан временски оквир за примање Украјине у НАТО.

Руско Министарство спољних послова је саопштило да се НАТО вратио хладноратовским шемама, а да је Украјина предодређена за улогу "главног потрошног материјала у хибридном рату", који је покренуо Северноатлантски савез против Руске Федерације.

НАТО је америчка алијанса у Европи

Док број чланица у Европској унији (ЕУ) остаје 28, број чланица у НАТО-у, предвођеног САД, порастао је на 31. Уз Шведску и Украјину, овај број би достигао 33. Другим речима, НАТО, који представља америчку алијансу у Европи, има више европских земаља него ЕУ. То значи да ће ЕУ све више зависити од НАТО-а у новом хладном рату, који је започео украјинском кризом. Русија је земља која има највише користи од реструктурирања услед чињенице да Русија подрива стратешке концепте НАТО-а "одвраћања" и "одбране", који су камен темељац Алијансе, истиче турски лист.

Како се тврди у чланку, "не допуштајући Украјини чланство у Алијанси, САД су показале да су опрезне према Русији и да покушавају да повећају своју предност продужавајући овај сукоб."

САД су, пошто су исцрпле залихе артиљеријских граната, упркос приговорима неких савезника, одлучиле да Кијеву пошаљу касетну муницију, чију су употребу претходно класификовале као "ратни злочин" само зато да би продубиле кризу, наводи се у чланку.

Турска, како тврди "Сабах", делујући у складу са сопственим интересима, повећава своје стратешке користи одржавајући односе са обе стране. "У то смо се још једном уверили на последњем самиту НАТО-а. Захваљујући новој стратешкој аутономији, Турска постаје центар гравитације, како у свом региону, тако и на светској сцени, стварајући нову равнотежу", додаје се у чланку.

"НАТО се игра ватром"

Последњих година Русија је приметила незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама. Северноатлантска алијанса проширује овакве иницијативе, називајући то "обуздавањем руске агресије."

Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања НАТО снага у Европи. Кремљ је напоменуо да Руска Федерација никоме не прети, али да неће игнорисати акције које представљају опасност по њене интересе.

Руска Федерација примећује да "Запад увлачи Кијев у НАТО." Кремљ је саопштио да је захтев Владимира Зеленског за улазак Украјине у НАТО наишао на различите реакције у савезу. Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков нагласио је да Москва помно прати ситуацију и да је управо оријентација Кијева ка Алијанси постала један од разлога за почетак руске Специјалне операције у Украјини.

Русија је послала упозоравајућу ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров нагласио је да ће оружје за Украјину бити легитимна мета за Русију.

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се испорукама оружја Украјини земље НАТО-а "играју ватром". Лавров је напоменуо да су и САД и НАТО директно уплетени у сукоб у Украјини, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља... на територији Велике Британије, Немачке, Италије и других земаља."

Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков изјавио је да западно слање оружја Украјини не доприноси успеху руско-украјинских преговора, преноси "Сабах", и да ће имати негативан ефекат у сукобу.

image