Свет

Турска: Чланство Шведске у НАТО-у није готова ствар

Ово питање тек треба да стигне до турског парламента, изјавио је портпарол владајуће странке у Турској
Турска: Чланство Шведске у НАТО-у није готова стварwww.globallookpress.com © Depo Photos

Турска је отворила врата процесу придруживања Шведске НАТО-у, али још није дала своје одобрење, изјавио је у петак Омер Челик, портпарол владајуће партије председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Портпарол је за "ТВ Хабертурк" рекао да постоји тространи меморандум између Турске, Шведске и НАТО-а о предусловима за чланство, у коме се Стокхолм обавезао да ће предузети одређене кораке.

Ако турском парламенту буде саопштено да је Шведска постигла "задовољавајући резултат" и да је испунила своје обавезе, посланици ће гласати за ратификацију њеног чланства у војној алијанси коју предводе САД, рекао је Челик.

Упитан када би то могло да се догоди, Челик је одговорио "на наредној седници парламента", што значи не пре октобра или новембра.

Раније ове недеље, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да је Турска, после вишемесечног одлагања, пристала да подржи захтев Шведске за улазак у НАТО.

Ердоган је наводно покушао да своје одобрење кандидатуре Шведске за чланство повеже са пријемом Турске у Европску унију. Заузврат, САД су показале спремност да Турској продају своје ловце Ф-16.

Коментаришући односе Турске са САД, Омер Челик је рекао да, иако састанак Ердогана и америчког председника Џоа Бајдена обећава "отварање нове странице", још треба да се види крајњи исход. Односи би се могли побољшати уколико САД престану да подржавају Курде побуњенике у Сирији, додао је Челик.

НАТО је очекивао да ће пре самита блока у Вилњусу у Литванији примити Шведску и Финску. Турска је одбила захтев Шведске за чланство у НАТО због забринутости да Стокхолм штити курдске организације које је Анкара означила као терористичке.

Северноатлантски савез, којим доминирају САД, захтева консензус 31 земље чланице.

 

image