Свет

Вокер: Употреба нуклеарног оружја била би "крај руске војске"

Бивши амерички амбасадор при НАТО Курт Вокер процењује је да је руски лидер Владимир Путин "очајан" јер је запео у рату у ком не може да победи
Вокер: Употреба нуклеарног оружја била би "крај руске војске"www.globallookpress.com © Ron Sachs/ZUMAPRESS.com

Ако руски председник Владимир Путин употреби било које нуклеарно наоружање у Украјини, резултат би био "крај руске војске", сматра бивши амбасадор Курт Вокер.

У интервјуу за литванску радиотелевизију рекао је да је Путин - који је више пута нагласио да неће користити нуклеарно наоружање осим у случају самоодбране - запео у рату у ком не може да победи и "све је очајнији".

Вокер, који је био амерички амбасадор при НАТО 2008-2009. године и бивши специјални изасланик у Украјини, сматра да Русија "нема начина да победи".

На питање да ли ће Русија употребити нуклеарно оружје Вокер је рекао да га брине та могућност.

"Требало би да бринемо што је то уопште могућност", рекао је Вокер који је био специјални изасланик за Украјину у време администрације Доналда Трама 2017-2019. и који је 2019. сведочио на Трамповом првом опозиву.

"Њујорк тајмс" је раније пренео да су амерички обавештајци сазнали да су високи руски официри недавно разматрали употребу тактичког нуклеарног наоружања. Том састанку није присуствовао Путин и не зна се тачно ни када је одржан, али су Американци информације о њему добили средином октовра.

Амерички званичници наводе да нису видели ниједан доказ да се Москва припрема за евентуални нуклеарни удар.
Процењује се да Русија има око 2000 комада тактичког нуклеарног оружја и још више већих, стратешких нуклеарних пројектила.

Вокер је рекао и да употреба овог оружја ипак није "највероватнији сценарио".

"Мислим да тиме неће бити постигнут Путинов војни циљ", рекао је он. "Не можете да заузмете и задржите територију ако је она радиоактивна. То би нашкодило и вашим снагама", додао је Вокер.

Упозорио је да су свесни колико би страшан био војни одговор на Русе, ако то ураде.

Саветник за националну безбедност Беле куће, Џејк Саливан упозорио је Москву у септембру да ће трпети "катастрофалне последице" ако се одлучи на "нуклеарни корак".

Западни лидери нису прецизирали какав би био њихов одговор на евентуалну употребу нуклеарног оружја, за које Кремљ упорно наводи да ће га употребити само у случају да буду нападнути истим.

Вокер није оптимиста када је реч о мировним преговорима Москве и Кијева.

"Мислим да је Путин посвећен војним циљевима у Украјини које не може да постигне због чега је у очајној ситуацији", сматра он.

У међувремену, руска специјална војна операција у Украјини иде по плану. Велики део инфраструктуре земље је оштећен, а иако Кијев упорно захтева оружану, војну и сваку другу помоћ са Запада, њихове снаге а и помоћ која им стиже су све исцрпљенији.

image