Свет

Јелен јела луде гљиве у Кини, па умислила смањење инфлације

Имам пријатеља који их је грешком појео и халуцинирао три дана, изјавио је за Си-Ен-Ен др Питер Мортимер, професор на Институту за ботанику у Кунмингу
Јелен јела луде гљиве у Кини, па умислила смањење инфлацијеGetty © Sean Gallup / Staff

За то што америчка министарка финансија Џенет Јелен не види проблем са рецесијом, већ напротив умишља смањење инфлације у САД, можда могу да се окриве магичне печурке које је наводно конзумирала приликом посете Кини.

Си-Ен-Ен објавио је да је министарка САД заједно са својим тимом посетила кинески ресторан у Пекингу, где је према речима блогера који су је препознали, наручила потенцијално халуциногене печурке.

У питању је ланац ресторана специјализованог за јела из провинције Јунан, где је блогер о храни приметио високу америчку званичницу како испробава разна кинеска јела.

"Када сам прошао поред њиховог стола на путу до тоалета, успорио сам да бацим поглед на оно што се налази на столу. Избор је укључивао рибу на жару, салату и печурке jian shou qing", објаснио је блогер за Индепендент.

У питању су необичне и врло тражене гљиве са јединственим својствима.

Иначе, цена ових печурака на сајту Алибаба износи 120 долара за килограм.

"Сматрају се отровним јер могу бити халуциногене. Међутим, научници још нису идентификовали једињења одговорна за изазивање халуцинација, то је помало мистерија. Имам пријатеља који их је грешком појео и халуцинирао три дана", за Си-Ен-Ен је рекао др Питер Мортимер, професор на Институту за ботанику у Кунмингу.

Из ресторана су открили да Јелен много воли печурке и да је наручила чак четири порције.

"Био је то изузетно магичан дан", рекли су кинески угоститељи.

Њен помоћник потврдио је да је Јелен вечерала у ресторану и наручила печурке, а из Министарства финансија нису дали коментар поводом ове вести.

Кинески државни медији похвалили су Џенет Јелен због њеног интересовања за кинеску националну кухињу.

image