Свет

"Волстрит џорнал": Пет разлога зашто америчка војска муку мучи са привлачењем регрута

Америчкој војсци ће ове године "зафалити" 15.000 регрута
"Волстрит џорнал": Пет разлога зашто америчка војска муку мучи са привлачењем регрутаGetty © Scott Olson / Staff

Војска Сједињених Америчких Држава већ годинама има проблема у привлачењу нових регрута што би могло да резултира променом структуре самих оружаних снага, односно да утиче на бројност "најмоћније војне силе на свету".

Америчка војска очекује да ће им ове године зафалити око 15.000 "гуштера" како би постигли циљ од 65.000 регрута, подсећа "Волстрит џорнал".

Морнарици ће недостајати чак 10.000 нових припадника да испуни свој циљ од 38.000 регрута у 2023. Ваздухопловне снаге су релативно близу свог циља, недостаје им око 3.000 људи како би испунили циљ од 27.000 нових чланова ове године.

Маринци су прошле године испунили свој циљ и на обуку послали 33.000 војника и очекује се да ће и ове године успети да привуку довољно, али заповедници кажу да је регрутовање, у најбољу руку, проблематично.

Свега девет одсто младих између 16 и 21 годину прошле године је разматрало одлазак у војску, што је пад са 13 процената колико их је било заинтересованих пре пандемије, показују подаци Пентагона.

Разлози кризе

После патриотског бума изазваног нападима на САД 11. септембра, америчка војска је 20 година ратовала у Ираку и Авганистану без претераног успеха. Истовремено, тржиште рада је у најбољој ситуацији у последњих више деценија, што значи да постоји много других опција за младе који завршавају школовање.

Кетрин Кузмински, шефица програма за војску, ветеране и друштво при Центру за нову америчку безбедност, двостраначком безбедносно-аналитичарском телу, каже да је пандемија погоршала дугогодишње проблеме америчке војске да привлачењем нових припадника.

"Не можете да занемарите чињеницу да две године на колеџима и у средњим школама није било регрутера, а они су једина веза са војском за многе" који немају пријатеље или чланове породице у војсци, рекла је Кузмински.

Редови месечно зараде мање од 2.000 долара, иако добијају бенефиције у виду здравствене заштите, хране и смештаја, тако да им већи део плате остаје у џепу.

Чак 77 одсто младих дисквалификовано је из војне службе јер су физички неспремни, нису били у стању да прођу тестирања, имају кривични досије због употребе наркотика или других проблема.

Деца војничких породица чине већину нових регрута у америчкој војсци и овај "извор свеже крви" сада је угрожен. "Инфлуенсери им не говоре да се пријаве", резигнирано је за "Волстрит џорнал" рекао адмирал Мајк Мален, бивши начелник генералштаба САД. "Маме и тате, родбина, тренери и пастори не сматрају да је војска добар избор."

Недостатак регрута, пише лист, представља дугорочни проблем који ће, ако не буде решен, приморати оружане снаге да смање људство.

"Пратим тржиште протеклих 15 година и никада нисмо имали овакву ситуацију са регрутацијом као сада", рекао је неименовани званичник Министарства одбране.

image