Свет

Превише гојазни и необразовани: Америчка војска неће достићи свој циљ регрутације

Циљ од 65.000 "гуштера" до краја године, америчка војска сасвим сигурно неће достићи
Превише гојазни и необразовани: Америчка војска неће достићи свој циљ регрутацијеGetty © Jes Aznar / Stringer

Америчка војска не очекује да ће ове године постићи свој амбициозни циљ регрутације 65.000 нових војника, јер број младих Американаца који испуњавају услове за служење наставља да се смањује.

"Нећемо постићи тај циљ", рекла је секретарка министарства одбране Кристин Вормут посланицима на саслушању у Конгресу. "Чинимо све што је у нашој моћи да му се што више приближимо, али га нећемо достићи".

Војсци САД је прошле године "зафалило" око 15.000 активних регрута за свој циљ од 60.000 нових војника. Национална гарда војске налази се у наизглед дубљој рупи, суочава се са озбиљним проблемима да привуче нове припаднике, а истовремено муку мучи да задржи војнике са "пола радног времена".

Једини војни род који ће можда испунили свој циљ су, пише портал "Милитери", Свемирске снаге, најмања служба у америчкој војсци која се до сада у великој мери ослањала на трансфере из Ваздухопловства да би попунила своје редове.

Војни званичници кажу да је проблем са регрутацијом високи проценат младих Американаца који једноставно нису квалификовани за службу. Процењује се да само око 23 одсто младих узраста од 17 до 24 године може да испуни очекивања службе, при чему многи кандидати падну на војном пријемном испиту, или имају превелику телесну масу да би могли да служе.

Регрутери пријављују и проблем са здравственим стањем - физичким и менталним кандидата.

image