Свет

Бела кућа жали што Кисинџер има боље везе с Пекингом од актуелних америчких званичника

Штета је што приватни грађанин може да се састане са кинеским министром одбране и има разговоре какве Сједињене Америчке државе не могу да имају, прокоментарисао је Џон Кирби
Бела кућа жали што Кисинџер има боље везе с Пекингом од актуелних америчких званичника© Tanjug/Zhai Jianlan/Xinhua via AP

Бела кућа је изразила жаљење што је Хенри Кисинџер, стогодишњи бивши амерички дипломата који је био у посети Кини, добио већу пажњу у Пекингу него неки актуелни високи амерички званичници.

Творац нормализације односа између Вашингтона и Пекинга седамдесетих година прошлог века, имао је врло топао пријем у Кини као "стари пријатељ" који се састао са кинеским председником Си Ђинпингом.

Бела кућа је саопштила да је упозната са сусретима, али да се ради о посети приватног грађанина, пренео је Ројтерс. Као део пекиншких сусрета, Кисинџер се састао и са највишим кинеским дипломатом Ванг Јием, али и министром одбране Ли Шангфуом, који је одбијао директне разговоре с америчким колегом Лојдом Остином. Ли Шангфу је, иначе, под америчким санкцијама.

Штета је што приватни грађанин може да се састане са министром одбране и има разговоре какве Сједињене Америчке државе не могу да имају, прокоментарисао је саветник за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

"То је нешто што желимо да решимо. Због тога настављамо да покушавамо да поново отворимо војне линије комуникације јер када оне не функционишу, а има периода када су тензије високе, ризици су велики", рекао је Кирби.

Он је додао да се званичници администрације надају да ће се чути са Кисинџером по његовом повратку и да, како је навео, "да ћемо чути оно што је он чуо, научио, видео".

image