Свет

Пред Блинкенову посету Кини: Хаковани мејлови америчког амбасадора у Пекингу

Шпијунска кампања је компромитовала и високог званичника Стејт департмента задуженог за Источну Азију
Пред Блинкенову посету Кини: Хаковани мејлови америчког амбасадора у Пекингуwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP

Хакери повезани са Пекингом приступили су налогу електронске поште америчког амбасадора у Кини Николаса Бернса, у нападу за који се верује да је компромитовао стотине хиљада мејлова америчке владе, тврде неименовани извори из администарције, преноси "Волстрит џорнал".

У нападу је хакован и Данијел Критенбринк, помоћник државног секретара за Источну Азију, а иза овог напада стоји сајбер шпијунажа, додају ови извори. Верује се да су двојица дипломата два највиша званичника Стејт департмента која су се нашла на мети шпијунске кампање, рекао је један од упућених званичника.

Размере ове хакерског напада још нису у потпуности познате. Електронска пошта Бернса и Критенбринка могла је да омогући хакерима да дођу до података о планирању недавних посета званичника Бајденове администрације Кини.

Компромитован је и налог за е-пошту секретарке за трговину Џине Рејмондо, саопштавају амерички званичници.

Хаковање у време учесталих дипломатских активности  

Изгледа да налог е-поште државног секретара Ентонија Блинкена није директна мета овог хакерског напада, изјавио је један од званичника који је желео да остане анониман.

Тврди се да су хакери одабрали мали број високих званичника који управљају односима САД и Кине.

Процена броја појединачних мејлова којима је приступљено за сада је груба и могла би да расте, саопштили су ови извори.

"Из безбедносних разлога, у овом тренутку нећемо дати информације о природи и обиму овог инцидента", изјавио је портпарол Стејт департмента и додао: "Одељење континуирано реагује на сличне активности. Наша истрага је у току, а у овом тренутку не можемо дати више детаља."

Савет за националну безбедност Беле куће одбио је да коментарише овај случај.

Пре месец дана, помоћник државног секретара Критенбринк пратио је Блинкена на путовању у Кину, а Критенбринк, Бернс и Блинкен присуствовали су састанцима са високим кинеским званичницима и председником Си Ђинпингом. Пре тога, Критенбринк је предводио америчке званичнике који су припремали ову посету.

Стејт департмент је покушао да побољша односе са Кином и оствари напредак у појединим областима, укључујући климатске промене и трговину синтетичким опиоидима. Неслагања око Тајвана, шпијунирања и бројна друга питања проузроковали су погоршање односа, саопштили су званичници.

Недавно хаковање је изведено коришћењем грешке у "Мајкрософтовом" програму, за коју ова компанија тврди да је сада исправљена. Према саопштењу те компаније, погођено је више од две десетине организација широм света.

"Мајкрософт" је додао и да наставља да истражује овај инцидент.

Хируршки прецизан напад

Амерички званичници описали су овај напад као "хируршки прецизан", будући да је циљао на мали број пажљиво одабраних жртава, и настојали да умање његов значај, упоређујући га са рутинском дигиталном шпијунажом између супротстављених држава.

Међутим, безбедносни стручњаци и бивши обавештајни званичници сматрају да је напад био веома импресиван и примећују да пада у време када су забележене бројне дипломатске активности између САД и Кине.

Упитан о хаковању на Безбедносном форуму у Аспену, који је одржан у четвртак, председник "Мајкрософта" Бред Смит изјавио је да је сајбер напад доказ "растуће софистицираности" хакера и да је његов циљ да "извуче информације из некласификованих система електронске поште."

Роб Џојс, директор за сајбер безбедност у Агенцији за националну безбедност, додао је да је хаковање представља "прилично традиционалну претњу", са којом се америчка влада одавно суочава.

"Кина се бави шпијунажом", рекао је Џојс и додао: "Морамо да се бранимо од тога, али то се стално дешава."

САД нису званично окривиле Кину за хаковање.

Кина је негирала оптужбе, оптужујући САД да спроводе "бескрајну сајбер шпијунажу широм света."

"Мајкрософт" је саопштио да је хаковање почело у мају, али да није откривено све до средине јуна, што је било време Блинкеновог путовања у Кину.

Блинкен је био први амерички државни секретар који је у последњих пет година посетио Пекинг.

image