Свет

"Мајкрософт": Кинески хакери шпијунирали кључну америчку инфраструктуру

Кина је негирала умешаност, тврдећи да су причу о хаковању покренуле САД преко својих "канала дезинформација изван владиних агенција"
"Мајкрософт": Кинески хакери шпијунирали кључну америчку инфраструктуру© Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File

Кинеска хакерска група коју "спонзорише држава" шпијунирала је америчке кључне инфраструктурне организације, од телекомуникација до транспортних чворишта, тврде западне обавештајне агенције и компанија "Мајкрософт", а преноси "Ројтерс".

Саговорници ове агенције кажу да је реч о једној од највећих познатих кинеских кампања сајбер шпијунаже, док Кина, међутим, негира умешаност.

На мети хакера, како је навео "Мајкрософт", била је и територија америчког острва Гуам, на коме су стратешки важне америчке војне базе. Оне би, наводно, биле кључне за одговор на било који сукоб у азијско-пацифичком региону, а тренутно су велико комуникационо чвориште које вишеструким подморским кабловима повезује Азију и Аустралију са Сједињеним Државама.

Али, портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг у четвртак је истакла да су оптужбе за хаковање "колективна кампања дезинформација" земаља "Пет очију" односно обавештајног савеза Сједињених Држава, Канаде, Новог Зеланда, Аустралије и Велике Британије.

Она је устврдила да су кампању покренуле САД из геополитичких разлога и да извештај аналитичара "Мајкрософта", "показује да америчка влада шири своје канале дезинформација изван владиних агенција".

"Без обзира на различите методе које користе, ништа од овога не може променити чињеницу да су Сједињене Државе империја хаковања", рекла је Мао на редовном брифингу за штампу у Пекингу.

Америчка Агенција за националну безбедност (НСА) саопштила је да, како би идентификовала хакерску акцију ради са партнерима укључујући Канаду, Нови Зеланд, Аустралију и Велику Британију као и са америчким Федералним истражним бироом.

Канада, Велика Британија, Аустралија и Нови Зеланд упозориле су да би и оне могле бити на мети хакера.

Аналитичари "Мајкрософта" тврде да сумњају да ова кинеска група, коју називају "Волт тајфун", развија способности које би могле да поремете критичну комуникациону инфраструктуру између Сједињених Држава и региона Азије током будућих криза.

"Од виталног је значаја да оператери кључне националне инфраструктуре предузму мере како би спречили нападаче да се сакрију на њиховим системима", рекао је директор британског Националног центра за сајбер безбедност Пол Чичестер у заједничкој изјави са НСА.

Кинеска група, активна је најмање од 2021. године, а мете су јој, како пише Ројтерс, биле комуникације, производња, комуналне услуге, транспорт, грађевинарство, поморство, влада, информационе технологије и образовање.

Нови Зеланд је рекао да ће радити на идентификацији сваке такве злонамерне сајбер активности у својој земљи.

"За националну безбедност наше земље важно је да будемо транспарентни и отворени према Аустралији у вези са претњама са којима се суочавамо", рекла је аустралијска министарка унутрашњих послова и сајбер безбедности Клер О'Нил.

Канадска агенција за сајбер безбедност саопштила је да још нема извештаја о канадским жртвама овог хаковања. 

"Међутим, западне економије су дубоко међусобно повезане. Велики део наше инфраструктуре је блиско интегрисан и напад на једну може утицати на другу", рекла је О'Нил.

image