Свет

НАТО на геј апликацијама за упознавање: Руски хакери украли податке запослених

Проруски хактивисти тврде да су паралисали 40 одсто НАТО сајбер инфраструктура
НАТО на геј апликацијама за упознавање: Руски хакери украли податке запосленихwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Руска хакерска група "КилНет" је у саопштењу на Телеграму објавила да је податке преузете у нападима на НАТО системе искористила како би направила профиле на геј апликацијама за упознавање у Кијеву и Молдавији. 

Ови проруски "хактивисти" тврде да су у ДДоС нападима (дистрибуирани напади ради онемогућавања услуга) на НАТО сајбер инфраструктуре украли акредитиве за пријаву. 

"КилНет" наводи да су извршили сајбер нападе који су "парализовали" 40 одсто електронске инфраструктуре НАТО-а.

Група је на Телеграм каналу објавила имена својих мета и њихове имејл адресе и лозинке тврдећи да су украдене из НАТО школе у Оберамергау у Немачкој. 

Такође су поделили и слике екрана које показују да су украдени подаци коришћени за регистрацију 150 профила на ЛГБТ платформи за упознавање и изласке у Украјини и Молдавији.

"НАТО ресурси су тренутно под ДДоС нападима, није могуће приступити налозима. Објављене су информације Команде за развој борбених дејстава, НАТО агенције за подршку и Центра за сајбер обуку. Слатко смо хаковали и агенцију НЦИ(портал за званичнике који доносе важне политичке одлуке), одакле су украдени и сви лични подаци запослених", објавили су хактивисти на Телеграму. 

"КилНет" је постао познат широј јавности усред текуће руске Специјалне војне операције, позиционирајући се као контратежа хактивистичкој групи Анонимус. 

Од тада, "КилНет" је извршио нападе на приватна предузећа и кључне владине веб сајтове и платформе широм света.

У децембру 2021. године група је преузела одговорност за крађу података од агената ФБИ, а у августу 2022. су тврдили да су украли податке о запосленима од водећег америчког произвођача оружја "Локхед Мартин".

image