Свет

Милиони долара мита: Шта спаја Бајденове, украјинског олигарха и ФБИ доушника

Никола Злочевски је током разговора са америчким доушником рекао да има 17 снимака разговора са Бајденима, као и многе поруке и два документа који поткрепљују његове оптужбе
Милиони долара мита: Шта спаја Бајденове, украјинског олигарха и ФБИ доушника© Pool / Pool

Најновији документ ФБИ доушника, који је објавио републикански сенатор Чак Грасли, открио је да је украјински олигарх исплатио 10 милиона долара америчком председнику Џозефу Бајдену и његовом сину Хантеру.

Власник гасне компаније "Бурисма" Никола Злочевски рекао је 2016. године доушнику Федералног истражног бироа да је био "приморан" да Бајденовима уплати по пет милиона долара, пише "Њујорк пост".

"Злочевски је прокоментарисао да је, иако је Хантер Бајден глуп, а његов пас паметнији, морао да задржи Хантера у одбору 'Бурисме' како би све било у реду", наводи се у документу ФБИ из јуна 2020. године.

Украјинац је додао да су му и Хантер и Џозеф наводно рекли да мора да задржи млађег Бајдена у одбору своје компаније.

Злочевски је током разговора са америчким доушником рекао да има 17 снимака разговора са Бајденима, као и многе поруке и два документа који поткрепљују његове оптужбе.

Према његовим речима, ти докази показују да је он "на неки начин био приморан да Бајденовима плати како би осигурао да украјински тужилац Виктор Шокин буде отпуштен".

Додао је да никаква средства није послао "великом момку", односно Џозефу Бајдену, рекавши да ће истражитељима бити потребно 10 година како би пронашли незаконите трансфере новца.

Бајден је 2018. признао да је искористио милијарду долара како би приморао Шокина да оде са функције тужиоца, што се догодило у марту 2016. године, наводи амерички лист.

image