Свет

Нетанијахуу уграђен пејсмејкер, грађани протестују због реформе правосуђа

Очекује се да ће израелски премијер бити отпуштен из болнице касније данас, те да ће сутра изаћи на завршно гласање у парламенту о реформи правосуђа, што месецима прате протести широм земље
Нетанијахуу уграђен пејсмејкер, грађани протестују због реформе правосуђа© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Премијеру Израела Бењамину Нетанијахуу уграђен је пејсмејкер, док се десетине хиљада људи опет окупило у Јерусалиму у знак протеста због планиране реформе правосуђа, о којој ће се сутра гласати у парламенту.

Нетанијаху (73) је синоћ, 22. 7, хитно пребачен у Медицински центар Шеба код Тел Авива након што је халтер за срце, који му је постављен прошле седмице, открио "привремену аритмију", пренео је Ројтерс.

Уградња пејсмејкера ​​прошла је глатко и очекује се да ће Нетанијаху бити отпуштен из болнице касније данас, саопштила је његова канцеларија, те додала да ће путовања планирана на Кипар и у Турску бити одложена.

Ипак, премијер би сутра требало да изађе на завршно гласање у парламенту о реформи правосуђа, што месецима прате протести широм земље и велико интересовање у иностранству због стања израелске демократије и ограничавања рада Врховног суда.

Наиме, премијер Нетанијаху настоји да спроведе реформу правосудног система којом се ограничава "стандард разумности", тј. овлашћење Врховног суда да поништи одлуке које доносе влада, министри и парламент уколико процени да су "неразумне", а то је довело до масовних протеста у Израелу од јануара ове године.

Предлагачи закона којим се ограничавају овлашћења Врховног суда тврде да је то веома субјективно средство за правосудни активизам што омогућава суду да својим ставовима поткопа владину политику, док критичари истог, укључујући и државног тужиоца, тврде да је стандард разумности суштински значајан за борбу против корупције и за осигурање заштите појединаца од произвољних и хировитих одлука владе.

image