Свет

"Њујорк тајмс" признао: Украјински војници стари, "лансете" немогуће ометати

Украјинска контраофанзива суочава се са великим тешкоћама
"Њујорк тајмс" признао: Украјински војници стари, "лансете" немогуће ометати© Tanjug/Ukrainian Defense Ministry via AP

Велика је цена малих територијалних добитака које остварује украјинска војска суочена са низом нових и трајних изазова током своје контраофанзиве, констатује "Њујорк тајмс" чији су репортери обилазили фронт и током два  претходна месеца интервјуисали војнике Кијева у областима Доњецка и Харкова.

"Украјина је направила маргинални напредак у својој способности да директно координира између трупа најближих руским снагама на такозваној нултој линији и оних које јуришају напред", примећује се у анализи "Њујорк тајмса".

Украјинска пешадија се све више фокусира на нападе у рововима, али су њени редови често попуњени слабије обученим и старијим трупама, док руске снаге и ако се повуку, све су вештије у гађању својих бивших положаја, па Украјинци на њима и не могу дуго да остану.

"Користи се мешавина муниције која се шаље из различитих земаља, што приморава украјинске артиљеријске јединице да троше више пројектила како би погодили мете, пошто прецизност варира између различитих граната. Уз то, неке од старијих граната и ракета које су послате из иностранства оштећују опрему, а рањавају војнике", сведочи један од команданата украјинске војске за овај медиј.

За разлику од Сједињених Држава и других земаља НАТО-а које користе сложену војну комуникациону опрему за надгледање бојног поља, украјинске трупе ослањају се на мање софистициране, али за коришћење лакше програме као што су апликације за размену порука на паметним телефонима, приватне интернет собе за ћаскање и мале беспилотне летелице кинеске производње.

"Лоша страна овог система је што је скоро у потпуности везан за Старлинк сателитски интернет. То значи да када украјинске јединице нападају без вај-фај рутера, потребно им је више времена да пренесу важне информације јер да би позвале подршку, морају да дођу до некога ко има интернет везу", пише "Њујорк тајмс".

Напад на ровове постао је један од најопаснијих и најнеопходнијих задатака за украјинске трупе које покушавају да поврате територију. Обука за специјализованије вештине, као што су снајперисти, сада је мање важна од обуке за нападе на ровове.

Али у неким деловима фронта, украјинске снаге имају проблем да редове попуне калибром војника способних да изведу успешне нападе.

"Како можете очекивати да ће 40-годишњак бити добар пешадијски војник или митраљезац", упитао је украјински командант по чијем мишљењу младост не само да значи бољу физичку снагу, већ је и мање вероватно да ће млађи војници доводити у питање наређења.

Једна од карактеристика летњих борби у источној Украјини је лишће. Покривање тенка или артиљеријског комада камуфлажом Украјинци називају "маскирање", а рутина је кључна да би се избегло откривање од дронова и артиљеријске ватре која ће сигурно уследити.

Поља и дрвореди око Бахмута поља и дрвореди познати су међу украјинским трупама као "зелена зона".

Изван града Кремине, који држе Руси, руске снаге често гранатирају дрвеће запаљивом муницијом да би прогореле кроз лишће, рекли су војници 100. бригаде територијалне одбране. 

На тој линији фронта, украјинске трупе често иду толико далеко да закопавају своје смеће да би остале сакривене од дронова, наводи "Њујорк тајмс".

Отприлике 40 миља даље, војници покушавају да схвате како да се носе са "лансетима". Ометати их је немогуће, барем за сада.

"Тешко их је оборити јер више делују као вођене бомбе него беспилотне летелице. Уместо тога, украјински радар за електронско ратовање, познат као НОТА, покушава да омета оближњи руски дрон који вероватно шаље координате 'лансету'. Али то је тешка наука", наводи "Њујорк тајмс" шта је све сазнао од Украјинаца на фронту.

Руске снаге, како се додаје, могу да открију сигнале мобилних телефона, ометају ГПС и радио фреквенције и често циљају "Старлинк вај-фај" рутере. А та способност Руса да мења фреквенцију својих дронова, умногоме отежава Украјинцима да летелице открију.

image