Свет

Америчке консултантске компаније остају без посла у Кини

Три водеће америћке фирме одлажу запошљавање нових сарадника до 2025.
Америчке консултантске компаније остају без посла у КиниGetty © China Photos / Stringer

Водеће америчке консултантске куће боре се да опстану у Кини након што је Пекинг покренуо акцију против компанија због угрожавања националне безбедности.

Менаџментска кућа "Бејн" позвала је новозапослене да сачекају до 2025. пре него што крену са послом, док половина особља у "Мекинзију" нема плаћене пројекте. Кинески тим "Бостон консалтинг групе" (БЦГ) организује стратешке сесије у покушају да оживе пословање, пише "Блумберг".

У мају су кинеске службе државне безбедности саопштиле да истражују индустрију због угрожавања националне безбедности након што су извршиле рације на "Бејнову" канцеларију у Шангају и у "Капвижону", консултантској кући специјализованој за упаривање инвеститора, менаџера и стручњака.

Без довољно посла за своје постојеће тимове у Кини, све три америчке фирме одлажу датуме почетка запошљавања нових сарадника.

Како објашњава "Блумберг" муке америчких компанија уследиле су у јеку растућих геополитичких тензија између САД и Кине, као и повећане будности Пекинга због могућег шпијунирања.

Кинески закони против шпијунаже су у априлу проширени са покривања државних тајни и обавештајних података на било које "документе, податке, материјале или предмете који се односе на националну безбедност и интересе".

image