Свет

Пентагон признао: Кинески балон нас није шпијунирао

Упркос признању, Америка не види потребу да укине санкције војном руководству Народне Републике Кине како би се наставили контакти на министарском нивоу, саопштио је Пентагон
Пентагон признао: Кинески балон нас није шпијунираоGetty © Photo by Chris Hondros

Кинески балон, који је оборен изнад САД раније ове године, није прикупљао информације изнад те земље, признао је Пентагон.

"Знамо да је имао обавештајне способности, али смо дошли до закључка да није био ангажован на прикупљању (обавештајних информација) за време лета изнад Сједињених Држава", рекао је портпарол америчког министарства одбране Патрик Рајдер на брифингу за медије.

Подсећамо, Американци су пре скоро пет месеци оборили кинески балон након што је прешао територију САД и завршио изнад Атлантског океана. 

Балон је летео око недељу дана изнад Канаде и САД, пре него што га је америчка војска оборила изнад Атлантског океана по наређењу америчког председника Џозефа Бајдена.

Док је Вашингтон тада тврдио да се ради о шпијунском балону, Пекинг је наводи да је реч о научној летелици над којом је изгубљена контрола, односно да је био у питању метеоролошки балон који је скренуо са курса и негирао је све америчке наводе да је коришћен за шпијунирање, истовремено захтевајући да се Кини врате сви остаци које су САД пронашле. 

Кина је такође оптужила САД за претерану реакцију поводом тог догађаја.

Сједињене америчке државе не виде потребу да укину санкције војном руководству Народне Републике Кине како би се наставили контакти на министарском нивоу, саопштио је Пентагон. 

image
VV inauguration
banner