Свет

Кијев: Седам бродова са житом испловило из украјинских лука

Бродови су се упутили ка европским и азијским земљама, а натоварени су са 290.000 тона прехрамбених производа
Кијев: Седам бродова са житом испловило из украјинских лукаwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Yulii Zozulia

Седам бродова са товаром житарица испловило је из украјинских црноморских лука, дан након што се Русија вратила истанбулском споразуму о житу, саопштило је министарство инфраструктуре Украјине.

Бродови су се упутили ка европским и азијским земљама, а натоварени су са 290.000 тона прехрамбених производа, додаје се у саопштењу, преноси Танјуг.

Русија је у суботу саопштила да обуставља учешће у споразуму о житу након напада у Севастопољу на ратне бродове Црноморске флоте и на трговачка пловила која су ангажована за обезбеђење житног коридора. 

Након што је, уз посредовање Турске, Москва добила уверавање да Кијев неће поново користити хуманитарне коридоре у војне сврхе, Русија је одлучила да настави учешће у споразуму.

Међутим, руски председник Владимир Путин јуче је упозорио да ће се Москва повући из црноморске иницијативе уколико Кијев поново изврши војне нападе на Црном мору.

"Чак и у случају да Русија изађе из договора, бићемо спремни да сво жито, које треба да буде достављено земљама којима је најнеопходније, надоместимо у пуном обиму. То је свега четири одсто испоруке", поручио је Путин.

image
VV inauguration
banner