Свет

Американци задужени до гуше: Са кредитних картица скинули 998 милијарди

Дуг по кредитним картицама у Америци достигао је рекордан износ
Американци задужени до гуше: Са кредитних картица скинули 998 милијарди© Tanjug/AP Photo/John Raoux, File

Дуг по кредитним картицама у Сjедињеним Америчким Државама у првом кварталу ове године растао је најбржим темпом у последње две деценије, указује недавни извештај на који указује РТ интернешнел.

У првом кварталу ове године, укупна задужења на кредитним картицама порасла су за више од 17 одсто у односу на пре годину дана, што је највећи годишњи скок у најмање 20 година, објавила је независна компанија за истраживање инвестиција и финансија медијска компанија "Хеџај", позивајући се на податке америчких Федералних резерви.

Трошкови револвинг кредита – врсте кредита који немају фиксни број плаћања (оно што се врати може се поново користити без поновног одобравања од банке), за разлику од кредита на рате– настављају да расту до вишедеценијских максимума, додаје се у извештају. 

Од прошле недеље, према подацима ФЕД-а, просечна каматна стопа на нове кредитне картице износила је 20,82 одсто, у поређењу са нешто више од 12 одсто пре једне деценије.

Американци сада имају рекордан износ дуга по кредитним картицама - готово 988 милијарди долара.

Финансијски стручњаци верују да се дуг и даље гомила због тога што висока инфлација приморава домаћинства да се више ослањају на своје кредитне картице како би покрили месечне трошкове.

Индекс потрошачких цена достигао је четрдесетогодишњи годишњи максимум од 9,1 одсто у јуну 2022. године, због раста цена енергије и хране. 

Инфлација се од тада охладила, пала је на 5-6 одсто у првом кварталу ове године и на 3 одсто у јуну.

До пада инфлације дошло је након што је ФЕД десет пута за нешто више од годину дана повећао стопе, доводећи стопу федералних фондова на тренутни распон између 5 и 5,25 одсто , у односу на 1,75 одсто пре годину дана. 

Упркос успоравању инфлације, очекује се да ће ФЕД поново подићи стопе ове недеље.

image