Економија

Највећи раст дуга по кредитним картицама у историји: Свако домаћинство у САД дугује око10.000 долара

Дуг по кредитним картицама порастао је за 86 милијарди долара у четвртом кварталу 2022. године, што је највећи раст у историји.
Највећи раст дуга по кредитним картицама у историји: Свако домаћинство у САД дугује око10.000 долараGetty © Matt Cardy

Процењује се да просечно америчко домаћинство сада има 10.000 долара дуга по кредитним картицама, а "Хил" пише да би они који сматрају да то није велики дуг требало да покушају да га отплате. То би значило да би морали да издвоје 250 долара месечно, а са каматом од 24 одсто би до 2030. године потрошили укупно 20.318 долара - двоструко више од онога што су дуговали. И то под условом да никада више до краја отплате не користите картицу.

Према подацима Америчких федералних резерви (ФЕД), дуг на кредитним картицама се за две године увећао за 250 милијарди долара и сада износи 986 милијарди долара. Неке друге процене су веће. Извештај "Волит Хаба" показује да је укупан дуг на картицама на крају 2022. био 1,2 билиона долара.

Пре само две године, ситуација са дугом становништва је била потпуно другачија. Тада је стање на картицама пало са око 850 милијарди долара на почетку 2020. на мање од 750 милијарди долара у пролеће 2021. године, у време пандемије и издавања федералних подстицаја.

"У 2021. видели смо људе како отплаћују рекордан износ дуга. Људи су до 2020, штедели без много муке", рекла је Џил Гонзалез, виши аналитичар.

А онда се све променило. Потрошња је порасла, штедња је пала, а Федералне резерве су започеле кампању повећања каматних стопа без преседана. Дуг по кредитним картицама порастао је за 86 милијарди долара у четвртом кварталу 2022. године, што је највећи раст у историји.

"Потрошња је сада заиста огромна. Раније смо кредитном картицом обављали велике куповине, а сада због инфлације, људи картицама купују све", рекао је Гонзалес.

Просечна каматна стопа на кредитне картице износи 20,92 одсто, док је прошлог пролећа била 16,65 одсто.

Корисници кредитних картица деле се у два различита табора: они који отплаћују своје стање сваког месеца и они који не плаћају. Чак 46 одсто власника картица преноси и гомила дуг из месеца у месец, што је повећање у односу на 39 одсто пре годину дана.

Стање на кредитним картицама се обично смањује у првим месецима године, пошто потрошачи успоре због трошења за празнике, неки добијају бонусе на крају године. Ове сезоне се то није догодило: дуг је у суштини остао исти, а аналитичари очекују да ће порасти у наредним месецима.

"Предстоје нам летња путовања. А онда је пред нама четврти квартал, највеће време за трошење у години", рекао је Гонзалес.

Дуг по кредитној картици на различите начине погађа све генерације. Старији Американци имају тенденцију да дугују више. Једно истраживање је показало да просечан потрошач "генерације икс"  дугује нешто више од 7.000 долара, а да је просечан дуг становништва 6.321 долара по кориснику картице.

Миленијалци и "генерација З" имају мање дуга по картици, али ће се можда више борити да га отплате. Једно недавно истраживање показало је да се кредитне картице сврставају међу три највећа месечна издатка за обе групе.

Дуг на кредитној картици није као студентски или неки други зајам, он носи стигму фискалне неодговорности. Недавно истраживање показало је да једна трећина ожењених Американаца са дугом по картицама није рекла својим супружницима колико дугују.

"Постоје људи које је срамота да признају да дугују", рекла је Мелиса Ламбарена, стручњак за кредитне картице на сајту за личне финансије.

Федерални регулатори сада указују да Американци преузимају превелике дугове по картицама, посебно млађи потрошачи и домаћинства са нижим приходима. Закон о кредитним картицама из 2009. ограничио је зајмодавце да не смеју да наплаћују прекомерне накнаде клијентима који касне са плаћањем или да наплаћују преко кредитног лимита. Законодавство је забранило издаваоцима картица да нагло мењају каматну стопу или да захтевају плаћање у неразумно кратком року. Закон је понудио додатну заштиту младим власницима картица. Ове године Бајденова администрација креће на даље смањење казнених такси.

"Тренутно вам може бити наплаћено 30 долара за прву закаснелу уплату и 41 долар за следећу закаснелу уплату у оквиру шест циклуса наплате", кажу у Бироу за финансијску заштиту потрошача и подржавају реформу која би ограничила накнаде на 8 долара, смањујући годишњи износ за закашњеле накнаде са 14 милијарди долара на 5 милијарди долара.

image