Економија

Најслабије карике прве пуцају: Компаније ниског кредитног рејтинга на удару високих камата у САД

У периоду од 1. јануара до краја маја на америчком тржишту зајмова 18 компанија није успело да плати дуг у укупном износу од 21 милијарду долара
Најслабије карике прве пуцају: Компаније ниског кредитног рејтинга на удару високих камата у САДGetty © Spencer Platt

Агресивна кампања Америчких федералних резерви за повећање каматних стопа повећава притисак на ризичне компаније са "плутајућим" трошковима задуживања, због чега су нагло порасле неиспуњене обавезе на америчком тржишту зајмова.

У периоду од 1. јануара до краја маја на америчком тржишту зајмова 18 компанија није успело да плати дуг у укупном износу од 21 милијарду долара — што је више по броју и укупној вредности него за целу 2021. и 2022. заједно, према анализи "Голдман Сакса".

Само у мају су забележена три неиспуњења обавеза у укупном износу од 7,8 милијарди долара - што представља највећи месечни износ у доларима од периода кризе ковида 19 пре три године. Неуспеси наглашавају притисак који трпе компаније са ниским кредитним рејтингом и са огромним дуговањем, јер сносе терет строже монетарне политике америчке централне банке да обузда високу инфлацију.

"Постоји шок у плаћању међу најслабијим емитентима на тржишту зајмова", рекао је Лотфи Кароуи, главни кредитни стратег у "Голдман Саксу".

Многе компаније које нису биле кредитно способне су се оптеретиле дугом по променљивим каматним стопама – када је Фед смањио стопе близу нуле на врхунцу Ковид кризе. Издавање се скоро удвостручило између 2019. и 2021. на 615 милијарди долара.

Међутим, ФЕД је подигао свој "циљни распон" за каматне стопе на 5 до 5,25 одсто за нешто више од 14 месеци. Због тога се дужници суочавају са много већим отплатама камата, док успоравање економског раста прети да смањи зараду.

"Ова комбинација је заиста проблематична за компаније које имају велики део својих обавеза у облику променљиве стопе", додао је Кароуи.

Банкарски аналитичари и рејтинг агенције очекују да ће неизвршење обавеза даље расти како се тржишна очекивања померају на дуже задржавање високих каматних стопа и како се осећају заостали ефекти узастопних повећања каматних стопа. Претња засењује инвеститоре који држе посебно ризичан дуг у сценарију који прети да подстакне још веће смањење рејтинга, реструктурирања и банкрота док се дужници боре да приступе свежим средствима.

"Овде смо у реду за прилично значајан циклус неизвршења обавеза", рекао је Стив Каприо, шеф европске и америчке кредитне стратегије у "Дојче банци".

Одобравање кредита је нагло пало у 2022. и било је оскудно ове године, јер већини компанија није хитно потребна готовина, након што су попуниле своје касе и помериле рокове док је новац био јефтин.

Ако више компанија има свој кредитни рејтинг снижен на троструки Ц, то би могло покренути процес који прекида токове готовине најнижем степену инвеститора како би се новац преусмерио на инвеститоре који су на вишем нивоу на лествици.

Тржишне процене неизмирених обавеза расту, иако се прогнозе разликују у зависности од вредности кредита, дефиниција неизмирења обавеза и различитих економских прогноза. За 12 месеци до маја 2023, стопа неизвршења кредита износила је 1,58 одсто, што је повећање са 1,31 одсто у априлу и највише од маја 2021.

Кароуи је истакао да је било релативно мало неиспуњења обавеза у периоду 2021-2022, тако да би се тржиште једноставно могло вратити "на нормалу". Али, неиспуњавање обавеза по кредитима и даље расте бржим темпом од неиспуњења обавеза у њиховим корпоративним обвезницама, које имају фиксне купоне и стога спорије осете ефекат промена политике ФЕД-а.

Аналитичари сматрају да би 12-месечна стопа неизмирених обавеза по кредитима могла да порасте на дугорочни просек од 2,5 одсто до следећег марта, са 1,42 одсто у априлу 2023. Али, у песимистичком сценарију, број "дужника под стресом" би могао да порасте, а да остану кредитни изазови – што значи да многи издаваоци не могу да приступе капиталу.

image