Свет

Сенат оштар према Кини: Појачана контрола за америчка улагања у кинеске технологије

Сенат је усвојио и амандман на Закон о националној одбрани којим се у неким случајевима, забрањују кинески, руски, ирански или севернокорејски откуп пољопривредног земљишта у САД
Сенат оштар према Кини: Појачана контрола за америчка улагања у кинеске технологијеwww.globallookpress.com © Julia Nikhinson - CNP

Амерички Сенат je великом већином усвојио закон који захтева да америчке компаније обавесте федералне агенције о улагањима у кинеске технологије као што су полупроводници и вештачка интелигенција.

Како преноси Ројтерс, Сенат је усвојио амандман на Закон о националној одбрани (НДАА) са 91 против 6, преноси Ројтерс.

"Потребна нам је ова врста обавештења о излазним инвестицијама да бисмо разумели колико критичне технологије преносимо нашим противницима путем ових токова капитала. Са овим информацијама, можемо почети да преузимамо контролу над нашом економском будућношћу", рекао је демократски сенатор Боб Кејси током обраћања којим је позвао сенаторе да подрже амандман.

Жеља за "тврдом линијом" према Кини једно је од ретких двопартијских слагања у подељеном америчком Конгресу, наводи агенција.

За разлику од верзије закона коју су сенатори представили 2021. године, а која није усвојена, последња мера захтева обавештавање о неким излазним инвестицијама, а не ревизију или забрану одређених послова, и циља на мањи број индустрија.

Сенат је такође усвојио, са 91 гласова за и 7 гласова против, амандман на НДАА којим се подстичу федерални прегледи иностраних куповина америчког пољопривредног земљишта и, у неким случајевима, забрањују кинески, руски, ирански или севернокорејски откуп пољопривредног земљишта у САД.

image