Свет

Крим: Илон Маск украјинској војсци ускратио приступ "Старлинк" сателитима

Наводи се да је Маск сателитски систем делимично искључио због неплаћања
Крим: Илон Маск украјинској војсци ускратио приступ "Старлинк" сателитимаGetty © Michael Gonzalez/Getty Images

Амерички милијардер и власник компаније "Спејсекс", Илон Муск, одбио је да Оружаним снагама Украјине одобри приступ "Старлинк" сателитима у близини Крима, објавио је "Њујорк тајмс".

Према том листу, Маск је више пута ограничавао приступ "Старлинку" током сукоба Москве и Кијева.

Недавно је, наводно, одбио захтев украјинских војних званичника да се активира терминал у близини Крима, али није прецизирано када тачно.

Наводи се да је Маск сателитски систем "Старлинк" делимично искључио због неплаћања.

Пентагон је 2. јуна потписао нови уговор са компанијом Илона Маска "Спејсекс" за пружање услуга сателитске комуникације Украјини користећи "Старлинк" терминале.

Раније, 21. марта, објављено је да је сателитски систем "Старлинк" почео да блокира своје терминале у Русији – конкретно у регионима Херсонске, Запорошке, Доњецке и Луганске Народне Републике.

Примећено је да украјинске оружане снаге нису могле да искористе терминале за лансирање дронова на руској територији због блокаде.

"Старлинк" је сателитска мрежа која омогућава приступ интернету са било ког места на планети.

Украјина је од ове компаније добила преко 20.000 терминала, а пројекат је покренула америчка компанија у Масковом власништву у фебруару 2018. године, који је у Украјини почео да се користи четири године касније.

"Старлинк" је био дозвољен за коришћење свих категорија корисника.

image